Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Hultqvist till motangrepp mot kritiker

Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist. Foto: Lisa Mattisson

Peter Hultqvist borde ha informerat statsministern och riksdagen om it-skandalen på Transportstyrelsen, ansåg flera borgerliga ledamöter under en riksdagsdebatt. Försvarsministern slog tillbaka genom att hänvisa till DN:s avslöjande om vad som hänt redan under alliansregeringens tid.

 

Peter Hultqvists dagar som försvarsminister kan vara räknade. De borgerliga partiledarna har lovat att ge besked inom kort i frågan om det blir ett misstroendevotum.

Försvarsministerns roll debatterades i riksdagen på torsdagen med anledning av en interpellation från Mikael Oscarsson (KD), som även har anmält frågan till konstitutionsutskottet (KU). Peter Hultqvist valde att gå till motangrepp genom att hänvisa till avslöjandet i torsdagens DN. Det handlade om att Transportstyrelsen gjorde avsteg från riktlinjerna för it-säkerhet redan 2014 när Catharina Elmsäter-Svärd (M) var ansvarig minister.

– Mikael Oscarsson har nu möjlighet att ge mig ett besked: kommer du att KU-anmäla Elmsäter-Svärd och driva det här vidare och ta upp en granskning av era egna? 

– Red ut varför det skulle outsourcas så in i vassen och varför den förra regeringen drev det så hårt och det blev en sådan nyliberal eufori kring detta, sade Peter Hultqvist.

Såväl KD:s Mikael Oscarsson som Hans Wallmark (M) och Allan Widman (L) riktade under debatten hård kritik mot Peter Hultqvist för att han inte tidigare hade informerat såväl statsminister, som riksdagen och allmänheten, när han fått vetskap om de risker som uppstått för rikes säkerhet genom it-haveriet på Transportstyrelsen.

Mikael Oscarsson var efter debatten inte nöjd med förvarsministerns svar. 

– Det var inga svar. Det fanns inte tillstymmelsen till försök att förklara sig. Man kan informera försvarsutskottet, försvarsgruppen, utrikesnämnden. Men frågan kvarstår: varför tvjuvhåller man på information? säger Mikael Oscarsson.

Han anser inte att det framkommit någon ny information som ger anledning att ompröva hotet om misstroende mot Peter Hultqvist, men hänvisar till att frågan kommer att avgöras mellan alliansens partiledare.

KU kommer att granska också av den förra regeringens roll i förhållande till Transportstyrelsen, med anledning av två KU-anmälningar som redan tidigare har lämnats in.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.