Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hultqvist vill utveckla sin dialog med USA

Försvarsminister Peter Hultqvist är i Washington.
Försvarsminister Peter Hultqvist är i Washington. Foto: Lotta Härdelin

Washington DC. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) möter på torsdag sin amerikanske kollega James ”Mad Dog” Mattis i Washington. Det blir det första bilaterala mötet mellan en minister i den svenska S-MP-regeringen och en minister i Donald Trumps regering.

Denna vecka är försvarsminister Peter Hultqvist på besök i USA där mötet med försvarsminister James Mattis blir höjdpunkten. Mötet ska äga rum i försvarsdepartementet Pentagon på torsdag klockan 15 amerikansk tid, uppger Hultqvist för DN.

– Det grundläggande och som är viktigt inför mötet med Mattis på torsdag är att den transatlantiska länken till USA måste upprätthållas. Vi måste ha en enighet mellan USA och Europa för att balansera Ryssland, säger Peter Hultqvist.

När han var här för knappt ett år sedan undertecknade Hultqvist och Obama-regeringens försvarsminister Ashton Carter ett samförståndsavtal om djupare samarbete. Detta avtal ska revideras årligen och är en formell anledning till besöket.

– Vi måste successivt flytta fram positionerna i det svensk-amerikanska försvarssamarbetet. Där har vi nu en bra solid grund, bland annat med övningsverksamhet och materielsamarbetet. Så det finns en plattform som måste utvecklas och det är det som jag ser som min uppgift: att föra den dialogen vidare.

Politiskt står Trump-regeringen långt från Sverige, ser du det som ett problem?

– Ja. Det jag måste utgå från är realiteterna i de uppgörelser och avtal som finns mellan USA, andra europeiska länder och Sverige. Det handlar om de grundläggande försvars- och säkerhetspolitiska balanserna. Det är det jag måste koncentrera mig på. Där upplever inte jag att vi sett någon skillnad. Utan det som gjorts hittills ligger fast, säger Peter Hultqvist.

På måndagen talade han i New York inför FN:s säkerhetsråd om hur sexuellt våld under konflikter ska stoppas.

Tisdagen inledde Hultqvist med ett möte med representanter för den amerikanska fackföreningsrörelsen. Därefter mötte Hultqvist Michèle Flournoy, som var tippad att bli försvarsminister om Hillary Clinton vunnit presidentvalet. På John Hopkins-universitet talade Hultqvist om säkerhetsläget i Nordeuropa och svensk försvarspolitik.

– Jag kommer att träffa tankesmedjor, många olika företrädare på försvars- och säkerhetssektorn och flera senatorer. Så jag får många infallsvinklar på vad som sker just nu i USA, säger Peter Hultqvist.

Fakta. Avsiktsförklaringen mellan USA och Sverige

Den 8 juni 2016 under-tecknade försvars-ministrarna Peter Hultqvist och Ashton Carter dokumentet som syftar till att öka samarbetet inom fem områden. Dessa är interoperabilitet (samverkansförmåga), träning och övningar, försvarsmateriel, forskning och utveckling samt multinationella operationer.

Länderna lovar varandra en tätare dialog i försvars- och säkerhetsfrågor. Dokumentet är inte juridiskt bindande och ska revideras årligen. Finland har en likartad förklaring med USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.