Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Humanisterna likställs med Svenska kyrkan

Riksdagens öppnande 2015.
Riksdagens öppnande 2015. Foto: Sören Andersson/TT

Föreningen Humanisterna kommer att jämställas med Svenska kyrkan vid riksdagens öppnande i september.

– De kommer få samma förutsättningar, säger Kristoffer Bäckström vid riksdagsförvaltningen.

I samband med riksdagens högtidliga öppnande i september arrangeras en gudstjänst i Storkyrkan. Traditionellt har riksdagsledamöterna efter uppropet i kammaren promenerat till kyrkan för gudstjänsten.

De senaste fyra åren har förbundet Humanisterna arrangerat ett sekulärt alternativ till gudstjänsten. Justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman finns bland dem som valt Humanisternas möte framför gudstjänsterna.

Efter ett möte på onsdagen står det klart att Svenska kyrkans och Humanisternas arrangemang från och med i år kommer att likställas.

– Tidigare har gudstjänsten varit en del av öppnandet. Nu säger vi att kyrkan står för sin programpunkt och Humanisterna för sin, säger Kristoffer Bäckström, enhetschef vid Riksdagens enhet för besök och evenemang.

I praktiken innebär förändringen att information om både Svenska kyrkans och Humanisternas evenemang kommer att ingå i inbjudan som skickas till gästerna. I gengäld måste arrangörerna uppfylla riksdagens krav, som att lokalerna ska vara tillgängliga för funktionshindrade.

– Vi vill vara demokratiska och rättvisa, säger Kristoffer Bäckström.

Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna, välkomnar beslutet.

– Vi har länge påtalat att staten ska vara sekulär och nu väljer riksdagen att jämställa Svenska kyrkan och Humanisterna. Jag är positivt överraskad och imponerad av riksdagsförvaltningen, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.