Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-15 23:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/i-dag-vantas-stefan-lofven-s-bli-statsminister/

Politik

Stefan Löfven (S) godkänd av riksdagen som statsminister

01:58. Stefan Löfven (S) har röstats fram som ny statsminister: ”Ingen fick allt, alla fick något”.

Stefan Löfven har nu godkänts som Sveriges statsminister. Riksdagen godkände på fredagen att Löfven leder regeringen den kommande mandatperioden.

– Sverige får en handlingskraftig regering som inte är beroende av SD, säger Stefan Löfven.

Hans Olsson
Rätta artikel

Det var både en uppsluppen och lättad stämning i riksdagens kammarfoajé innan ledamöter och ministrar samlades i plenisalen för att lägga sina röster i statsministeromröstningen. Drygt fyra månader har gått sedan valet, vilket med marginal är ett historiskt rekord för regeringsbildning i Sverige.

Efter röstförklaringarna gick kammaren till votering och röstade med betryggande majoritet fram Stefan Löfven som statsminister. Röstsiffrorna stannade på 115 ja, 153 nej och 77 som avstod. Det hade krävts minst 175 nej-röster för att förslaget skulle falla.

Fyra ledamöter var frånvarande och centerpartisten Helena Lindahl valde att gå mot partilinjen och röstade nej till S-ledaren som statsminister.

Stefan Löfven höll en kort presskonferens efter riksdagens beslut:

– Sveriges riksdag har nu utsett mig till landets statsminister. Jag tar mig an det här ansvaret både med ödmjukhet men också med beslutsamhet, sade han.

På måndag ska Löfven presentera sin nya regering och samtidigt läsa upp regeringsförklaringen i riksdagen. 

– Det är hög tid att det politiska arbetet kommer igång i riksdag och regering. Det sker nu, sade Löfven. 

Statsministern underströk att den väg som riksdagen nu valt innebär att Sverige inte går i flera andra länders fotspår och ger inflytande till högerextrema och nationalistiska partier.

– Sverige väljer en annan väg och det är historiskt, sade han.

Nu går det politiska arbetet in i en ny fas när S+MP-regeringen ska genomföra den reformagenda som mejslats fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

– Reformtakten kommer att vara hög, samarbete ska sökas brett. Januariavtalet mellan C, L, MP och S ska genomföras till fullo. Genom den här överenskommelsen får Sverige nu en ny regering som är byggd på samverkan i mitten av svensk politik, sade Stefan Löfven.

Partierna som står bakom den nya regeringsuppgörelsen tog inför statsministeromröstningen tillfället i akt och argumenterade för varför de ger grönt ljus till Stefan Löfven.

– Hade det bara handlat om att välja mellan Socialdemokraterna och Moderaterna så hade vi valt Moderaterna och vi hade röstat fram Ulf Kristersson. Men en sådan regering skulle varje vecka vara beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Sådant stöd kommer inte gratis, sade L-ledaren Jan Björklund.

Han påminde också om att uppgörelsen mellan S, C, L och MP innehåller mycket liberal politik.

– Den ekonomiska politiken är mer borgerlig än vad alliansregeringen lyckades föra, sade Björklund.

C-ledaren Annie Lööf påminde om att de borgerliga efter förra valet krävde att den rödgröna regeringen skulle ta stöd från Vänsterpartiet.

– Det var ett misstag, sade Lööf.

– Vi och Liberalerna väljer att släppa fram Socialdemokraterna men denna gång väljer vi att ta ansvar för politiken.

Hon underströk också att C:s ställningstagande bygger på att stänga ute SD från inflytande över regeringens politik.

– Centerpartiet har valt väg, Vi väljer att tolerera den regering som kan verka utan stöd från Sverigedemokraterna och där vi kan få igenom liberal politik, sade Annie Lööf.

Både C och L fick skarp kritik av Moderatledaren Ulf Kristersson, som menade att de forna allianskollegorna inte vågat stå för sin egen politik på grund av risken att Sverigedemokraterna skulle rösta på dem.

– Det är att abdikera från sitt politiska ansvar inför väljarna, sade Kristersson.

Läs mer: Vinnarna och förlorarna i januariavtalet

Han menar att den rödgröna regering som fortsätter har under fyra år inte klarat av att komma tillrätta med Sveriges mest uppenbara samhällsproblem.

– En regering som har misslyckats med Sveriges mest akuta problem tillåts nu fortsätta att regera. Det är ett historiskt misstag, sade Ulf Kristersson.

I dag spräcker C och L Alliansen på den nationella nivån, konstaterade han.

– M går nu i opposition. Det blir vår roll att samla de borgerligt sinnade som också vill ha en borgerlig regering, sade Ulf Kristersson.

SD-ledaren Jimmie Åkesson argumenterade för att det nu finns två nya block i svensk politik – ett vänsterliberalt som bildar regering och ett konservativt där SD, M och KD ingår.

– Det ska bli kul att i opposition möta den här vänsterliberala regeringen. Vi röstar nej i dag. Det blir röd knapp, om nu någon trodde något annat, sade Åkesson inför statsministeromröstningen.

Han konstaterade också att det finns en högermajoritet i riksdagen och att det därför borde vara en borgerlig statsminister som röstas fram av riksdagen. 

– Så sitter vi nu med Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Isabella Lövin i ytterligare fyra år. Det är en bisarr utveckling som jag inte såg komma, sade Jimmie Åkesson.

Läs mer: Blockpolitiken är död. Det betyder inte att mitten blivit röd