Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ifrågasatt kandidat väntas ta över Grön ungdom

Hanna Lidström.
Hanna Lidström. Foto: Paul Hansen

Hon skämtade om knivattacken på Ikea där två personer mördades. På lördagen föreslås 22-åriga Hanna Lidström väljas till språkrör i Grön ungdom och därmed också ta plats i regeringspartiet Miljöpartiets högsta ledning. Men hennes bakgrund har väckt frågor i valberedningen.

– Det är klart att vi diskuterar olyckliga händelser också. Vi har pratat med henne om skämtet och vi tror inte att det kommer att upprepas, säger Jakob Lundgren, sammankallande för Grön ungdoms riksvalberedning.

På fredagen inleds Grön ungdoms riksårsmöte i Borås. För första gången ska nya språkrör väljas samtidigt som moderpartiet sitter i regeringsställning. De nuvarande språkrören Lorentz Tovatt och Magda Rasmusson avgår efter tre år.

En enig valberedning har valt att för första gången på riksnivå nominera två kvinnor i stället för ett språkrör av varje kön, något stadgarna i Grön ungdom möjliggör till skillnad från i Miljöpartiet. Båda kandidaterna Klara Lidman, 21, och Hanna Lidström, 22, sitter i den nuvarande förbundsstyrelsen.

Men Hanna Lidström är kontroversiell internt. När nyheten om att en knivattack ägt rum på Ikeavaruhuset i Västerås den 10 augusti i fjol var hon snabb att skämta på mikrobloggen Twitter.

"Tre personer har blivit knivhuggna på Ikea. Hoppas det var lindrigt", skrev hon i ett försök till ordvits genom att samtidigt lägga ut en bild på Ikea-kniven med namnet "Lindrig".

– Jag skrev det innan jag riktigt visste vad som hade hänt och det var väldigt ouppmärksamt, säger Hanna Lidström.

Men hur tänkte du?

– Det var ett dumt skämt, men jag bad om ursäkt väldigt snabbt och jag lärde mig mycket av det. Men jag tror att jag blir en bättre ledare av att ha gått igenom det och hantera en sådan kris.

Valberedningens ordförande Jakob Lundgren har ställt frågor om skämtet.

– Det var inte ett omdömesgillt ögonblick, men jag tror att hon lärt sig någonting av det, säger han.

Motkandidaten som språkrör Alrik Altvall anser att det finns både positiva och negativa sidor med Hanna Lidströms stora medienärvaro.

– Ibland går det bra och ibland blir det fel. Nu får medlemmarna avgöra vem de tycker är bäst som språkrör, säger Alrik Altvall.

Han tillhör också de interna kritikerna mot att Hanna Lidström i fjol försökte komma med i tv-programmet "Paradise hotel".

– Det var lite konstigt och det sa jag också till Hanna, säger Alrik Altvall.

Men Hanna Lidström hejades fram av kulturminister Alice Bah Kunhke (MP) när hon i fjol försökte ta plats i tv-programmet. På det sociala nätverket Instagram skrev kulturministern om sin tidigare vikarie på departementets pressavdelning:

"Hannababy! Det är DU som grymmast. Jag blev så glad när jag såg vad som är på gång och ja, världen kommer aldrig (!) bli sig lik om det går som det ska! Jag håller alla tummar, tår, och annat som sticker ut."

Hanna Lidström ångrar inte sitt försök att komma med i tv-programmet.

– Absolut inte! Jag tror att jag skulle ha det roligt där. Tjejer som "Pow", Saga och Jasmine är de coolaste kvinnorna i Sverige, anser hon.

Alla i Grön ungdom håller inte med. Programmet kan förstärka stereotypa könsroller, anser kritiker.

– Jag hade inte gjort den analys som Hanna gör, konstaterar Alrik Altvall.

Språkrören i Grön ungdom som ska väljas vid lunchtid på lördagen ingår i MP:s partistyrelse och är även adjungerade i partiets riksdagsgrupp.

Kandidaterna

Två kvinnor har för första gången nominerats av valberedningen som språkrör för Grön ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund:

Hanna Lidström, 22, Stockholm, ledamot av förbundsstyrelsen.

Klara Lidman, 21, Stockholm, ledamot av förbundsstyrelsen.

Två män är motkandidater:

Mårten Roslund, 24, Göteborg, ledamot av förbundsstyrelsen.

Alrik Altvall, 21, Nacka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.