Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Inga Gripen i kampen mot IS

Foto: Susanne Lindholm/TT

Det blir inga svenska Gripenplan till den franska insatsen mot IS i Syrien. Skälet är enligt utrikesminister Margot Wallström att det folkrättsliga stödet för det inte är tillräckligt tydligt. Enligt uppgift till SvD har regeringen däremot inlett en process för att kunna erbjuda Frankrike precisionsbomber.

Den borgerliga oppositionen har velat skicka svenskt stridsflyg som understöd till den militära insatsen mot IS i Syrien. Frågan blev aktuell efter att Frankrike begärt hjälp i svallvågorna efter terrordådet i Paris för några veckor sedan. Frankrike åberopade den klausul som finns i EU-fördraget om solidariskt stöd medlemsländerna emellan när ett land så begär.

Gripenplan ingår dock inte i det svar som Sveriges regering gett Frankrike och som blev offentligt på onsdagen. Utrikesminister Margot Wallström (S) hänvisar till de folkrättsliga förutsättningarna för den militära operation som pågår mot IS.

– Vi är alltid noga med folkrätten och vi har gjort bedömningen att här befinner vi oss i en gråzon. Kommer det ett FN-mandat om en insats i Syrien kan det klarna, säger Margot Wallström på en presskonferens i Rosenbad på onsdagsförmiddagen.

Det regeringen erbjuder Frankrike i stället är transportflyg. Dessutom ska den svenska insatsen i den franskledda FN-operationen i Mali förstärkas med ett par stabsofficerare. Dessutom överväger regeringen om ytterligare försvarsmateriel ska ställas till Frankrikes förfogande men försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte precisera vad det handlar om.

– Det innehåller militär substans av tydligt slag men det är en sekretessbelagd fråga. Här kommer det att vara nödvändigt med en riksdagshantering, säger Peter Hultqvist.

Enligt Svenska Dagbladet ska det röra sig om precisionsvapen som Frankrike ska kunna använda i kampen mot IS. Frågan ska nu utredas och därefter eventuellt godkännas av Inspektionen för strategiska produkter och Exportkontrollrådet.

Han uppger att regeringen kommer att följa utvecklingen noga och utvärdera den. Ytterligare bidrag från Sverige kan bli aktuellt men Hultqvist vill inte säga om det i så fall handlar om Gripenplan.

– Jag utesluter inget men jag pekar inte heller ut något, säger försvarsministern.

Totalt beräknas paketet kosta 40 miljoner kronor. Margot Wallström betonar att regeringen och oppositionen är överens om det svenska bidraget, förutom i fråga om Gripenplanen. Hon beklagar att enighet inte kunde nås i alla delar men uppger att Frankrike har reagerat positivt på beskedet.

– Det har välkomnats av Frankrikes ambassadör, säger utrikesministern.

Enligt Margot Wallström har inte Frankrike framfört uttryckligt att just Gripenplan skulle vara ett önskemål.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark är besviken på beskedet från regeringen.

– Vi tycker det är otillräckligt. Vi ville ha en nivå med militär substans, till exempel med stridsplan. Det vi gör nu är det vi kan förvänta oss att andra gör för oss och det är en alldeles för låg nivå, säger Hans Wallmark till TT.

Även Liberalernas talesperson Allan Widman är besviken.

– Det regeringen erbjuder är så begränsat att det inte behövs något stöd i riksdagen, säger han till TT.

– Jag tror att det här är en besvikelse för Frankrike.

Även Centerpartiet tycker att Sveriges stöd till Frankrike är för litet.

– Det är ett minimalistiskt beslut som är alldeles för begränsat, säger Kerstin Lundgren (C).

Sverigedemokraterna vill gå längre än regeringen och de borgerliga i stödet till insatsen mot IS och använda ”alla till buds stående medel”:

– Vi är beredda att sända Gripenplan i kampen mot IS, också för att bomba IS, säger partiledaren Jimmie Åkesson till TT.

– Vi är beredda att skicka marktrupp till och med.

Alliansen har kritiserat regeringen för att vara senfärdig när det gäller att få fram ett erbjudande till Frankrike.

– Det är vi inte. Vi är helt i linje med hur övriga länder hanterar frågan. Det är ju egentligen bara två länder, Tyskland och Storbritannien, som meddelat redan och gått in med insatser, säger Wallström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.