Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ingen enighet om hur skatteförslag ska stoppas

Över hälften av väljarna tycker att allianspartierna gör fel som hotar med misstroende om regeringen inte drar tillbaka sina skatteförslag
Över hälften av väljarna tycker att allianspartierna gör fel som hotar med misstroende om regeringen inte drar tillbaka sina skatteförslag Foto: Lisa Mattisson

Allianspartierna hotar med misstroendeomröstning i höst om regeringen inte drar tillbaka sina förslag om skattehöjningar. Men alliansväljarna är oeniga om alliansen gör rätt eller fel, visar DN/Ipsos mätning.

Det var i mitten av juni som alliansen enades om en gemensam linje om hur de ska stoppa tre av regeringens aviserade skatteförslag – flygskatten, ändrade så kallade 3:12-regler för småföretag och att fler ska betala statlig inkomstskatt.

Från början var partierna inte överens om hur förslagen skulle stoppas. Moderaterna och Kristdemokraterna ville gå fram med en gemensam alliansbudget, Centerpartiet ville rösta nej till vissa delar av budgeten medan Liberalerna ville hota med misstroendevotum.

Till sist enades de fyra partierna om Liberalernas förslag: Om regeringen inte drar tillbaka sina skattehöjningar hotar alliansen med misstroendeförklaring mot ansvariga ministrar.

Alliansen har inte talat om vilka ministrar det handlar om. Men centerledaren Annie Lööf har sagt att det inte är aktuellt med en misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson (S).

Alliansen har ett tunt väljarstöd i ryggen när de hotar med misstroendevotering mot enskilda ministrar.

DN/Ipsos mätning visar nu att över hälften av väljarna tycker att allianspartierna gör fel som hotar med misstroende om regeringen inte drar tillbaka sina skatteförslag. Knappt en av fyra väljare anser att allianspartierna gör rätt.

– Alliansen har ett tunt väljarstöd i ryggen när de hotar med misstroendevotering mot enskilda ministrar för att få regeringen att dra tillbaka sina förslag, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Resultatet visar också att det finns en spricka mellan oppositionspartierna. Bland SD- och M-väljare anser en majoritet att alliansen gör rätt när den använder hot om misstroendevotering. För C- och L-väljare är förhållandet det omvända, en majoritet anser att alliansen gör fel.

David Ahlin säger att det illustrerar den klyfta som finns inom oppositionen när det gäller hur hårt man ska pressa regeringen.

–  I dagsläget kan oppositionspartierna bilda en majoritet och stoppa regeringens politik. Samtidigt är de inte beredda att ta över och bilda en ny regering. Resultatet är en god illustration av den här situationen.

Mätningar visar också att väljarna helst vill att partierna kompromissar om skatteförslagen. Bara Vänsterpartiets väljare avviker från linjen, de vill att regeringen ska gå fram med sina budgetförslag trots hotet om misstroendeomröstning.

– Det finns ett ganska brett stöd för en kompromisslösning på båda sidor om blockgränsen. Hälften av alliansväljarna och nästan varannan S-väljare tycker att det är den bästa lösningen. Vi vet sedan tidigare att svenska väljare är väldigt förtjusta i kompromisser och samförståndslösningar, säger David Ahlin.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.