Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ingen Juholt-effekt

Fortsatt tufft för små allianspartierna i ny mätning – jämnare mellan blocken Någon Håkan Juholt-effekt går ännu inte att spåra. Samtidigt har de små allianspartierna fortsatt svårt i opinionen, visar DN/Synovates aprilmätning.

Den senaste månaden har förändringarna i opinionen varit små. Inget parti noterar någon statistiskt säker upp- eller nedgång.

– Det är inget under den här perioden som berört väljarna så djupt att de byter parti, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate.

För de tre små
allianspartierna är DN/Synovates aprilmätning fortsatt dyster läsning. Kristdemokraterna ligger med sina 3,6 procent (+0,4) fortfarande farligt lågt och skulle inte klara spärren till riksdagen om det vore val i dag. Centern får 5,0 procent (+–0) och klarar spärren med nöd och näppe. Jämfört med valresultatet har både KD och C statistiskt säkra nedgångar med 2,0 respektive 1,6 procentenheter.

– Även om Moderaterna tappat något de senaste månaderna så har de hittills under den här mandatperioden fortsatt att ta väljare från de mindre allianspartierna. Ju mer M äter av sina allianskolleger, desto större blir behovet för dem att profilera sig. Det riskerar att tära på sammanhållningen, säger Nicklas Källebring.

Folkpartiet noterar 6,0 procent (–0,2) vilket också är en bit under valresultatet på 7,1 procent.

Moderaterna befäster däremot sin ställning som Sveriges största parti och får i aprilmätningen 33,9 procent (–1,0).

För Socialdemokraternas del märks fortfarande ingen opinionsmässig effekt av partiledarbytet. S får 30,6 procent (+0,7) av rösterna och tangerar därmed i stort sett valresultatet.

– Det är för tidigt att se någon Juholteffekt och vi har heller inte sett någon ny politik. Om det ska hända något så är det en förutsättning att S presenterar en politik som innehåller nya inslag, säger Nicklas Källebring.

Miljöpartiet behåller positionen som Sveriges tredje största parti och får i aprilmätningen 8,9 procent (–0,8). Vänsterpartiet noterar 4,8 procent (+0,3).
Sammantaget innebär det att skillnaden mellan blocken minskar och nu är nere på 4,2 procentenheter.

Det kan jämföras med att det skiljde 5,7 procentenheter mellan allianspartierna och de rödgröna vid valet i september. I DN/Synovates novembermätning var skillnaden mellan blocken hela 10,5 procentenheter.

Sverigedemokraterna får 6,2 procent i aprilmätningen, en icke statistiskt uppgång med 0,5 procentenheter.

DN/Synovates senaste väljarbarometer baseras på 2717 telefonintervjuer som genomfördes under perioden 11–27 april

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.