Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ingen-kryssraket-i-eu-valet-trots-att-vissa-var-nara/

Politik

Ingen kryssraket i EU-valet – trots att vissa var nära

Nära, men inte hela vägen för Emma Wiesner (C). Foto: Christine Olsson/TT

Det var nära men det räckte inte hela vägen. Ingen kandidat lyckades få tillräckligt med personkryss för att ta sig förbi partiernas toppkandidater i EU-parlamentsvalet.

EU-valet 2019

När alla distrikt nu är färdigräknade står det klart att det inte finns någon riktig kryssraket i årets EU-val. Ingen utanför valbar plats kommer att lyckas kryssa sig fram till en plats i EU-parlamentet.

Det var dock nära för ett par av kandidaterna. In i det sista såg det ut som om Centerpartiets Emma Wiesner skulle kunna klara spärren på fem procent och därmed peta ned C:s andranamn på listan, Abir Al-Sahlani. Trots att Emma Wiesner fick 4,6 procent av partiets personkryss jämfört med Abir Al-Sahlanis 1,4 procent räckte inte det för att ändra ordningen bland toppkandidaterna.

Allan Widman (L).

Även Liberalernas Allan Widman var nära att nå upp till spärren på fem procent. Wiman fick 4,4 procent av Liberalernas personröster men det hade ändå inte räckt för att peta ner toppkandidaten Karin Karlsbro, som drog in 9,2 procent av personkryssen.

Hos Moderaterna lyckades västkustpolitikern Henrik Sundström klättra förbi flera av partiets toppkandidater genom att dra ihop 2,6 procent av personrösterna. Henrik Sundström stod på plats 25 på Moderaternas valsedel och klättrade med hjälp av personrösterna till plats två - men det räckte ändå inte för en plats i EU-parlamentet.

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke under valrörelsen.

Bland toppkandidaterna är Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke med sina 29,5 procent den som samlat störst andel personkryss bland de partier som fick plats i EU-parlamentet. Centerpartiets toppkandidat Fredrick Federley lockade också många personröster (24,2 procent), liksom Vänsterpartiets Malin Björk (22,4 procent), Moderaternas Tomas Tobé 21,6 procent) och Kristdemokraternas Sara Skyttedal (20,8 procent).

Hos Socialdemokraterna är det ingen av kandidaterna som lyckats locka särskilt många personröster. Toppkandidaten Helene Fritzon fick 7,6 procent av personkryssen medan trean på S lista Jytte Guteland med 4,4 procent av S-rösterna lyckades klättra förbi Johan Danielsson som stod på andra plats. Båda har dock sina platser i EU-parlamentet säkrade.

Läs mer: Så röstade dina grannar i EU-valet – sök valresultat i hela Sverige 

Grafik: Största partiet i Sveriges alla valdistrikt