Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Ingen vill utmana Palm och förlora”

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg sedan Veronica Palm valts om som S-ordförande i Stockholms distrikt.

Varför valdes Victoria Palm enhälligt trots att flera socialdemokrater krävt hennes avgång?

– Trots att Socialdemokrater i båda höger- och vänsterfalangen talar om ökad öppenhet så lever de inte som de lär. De har i hemlighet räknat röster bland ombuden i förväg, och insåg hur utgången skulle bli. Ingen vill utmana Veronica Palm och förlora. I synnerhet inte högerfalangens kandidat, exministern Ylva Johansson. Hon är redan vingklippt efter att först förlora sin plats i sitt partis verkställande utskott och sedan i partistyrelsen. Därför blev det ingen rösträkning eller sluten omröstning, även om några få ombud svarade nej när ordföranden föreslog att Palm skulle återväljas.

Riktades det ingen kritik mot Veronica Palm, trots alla utspel i förväg?

– Jo, det var en debatt som stundtals var ganska häftig. Det var både kritik mot hur Veronica Palm hanterat nomineringen av Omar Mustafa och hur hon hanterade avgången. Dessutom kritiserades den slutna partikulturen. Den tidigare ministern Jens Orback föreslog en slags kriskommission som skulle reda ut vad som gått fel och se till att det inte upprepas. Det förslaget var inte inlämnat i rätt ordning, så det fattades inget beslut, men flera talare stödde honom.

Vad händer nu?

– Veronica Palm har sagt att hon ska ta sig tid att möta sina kritiker och diskutera med dem. Hon har också talat om öppnare valprocesser.

– Det verkliga provet på hur de lyckas kommer i slutet av året, när de ska bestämma vilka som ska stå på valsedlarna. De som vill se S arbetsmarknadspolitiska talesperson, exministern Ylva Johansson, på en hög placering fruktar att vänstermajoriteten i arbetarekommunen ska försöka peta ner henne så att hon förlorar sin riksdagsplats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.