Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Inget förbud för terrorismresor

På onsdagen var det debatt i riksdagen om våldsbejakande extremism. En företrädare för varje parti deltog. Debatten initierades av Sverigedemokraterna.

Säpo ser svenskar som deltar i terroristläger utomlands som ett växande hot. Men justitieminister Beatrice Ask (M) ser ingen möjlighet att förbjuda sådana resor.

– Om vi ska börja införa reseförbud eller förbud att resa till vissa länder då har vi kommit från ett öppet samhälle, säger hon.

Justitiedepartementet har tittat på om dansk lag ger större möjligheter att ingripa mot sådana resor, men kommit fram till att den inte täcker in mer än svensk lag. Några planer på lagändringar finns därför inte. Däremot påpekar Ask att det inte alltid är klart vare sig för den som vill resa eller dennes familj vad för typ av träning som ges i lägren. Därför är det viktigt att Säpos fortsätter att kontakta och informera berörda och deras familjer.

Enligt Säpo ska de senaste fem åren ett 30-tal personer gett sig iväg till träningsläger främst i Somalia och i gränsområden mellan Afghanistan och Pakistan. Även om träningen inte går ut på att begå terrordåd i Sverige, så är risken att de som återvänder hem har blivit mer hårdförda och fått vapenkunskap.

Regeringen har dock andra förslag på gång som har betydelse för terroristbekämpning. Polisen ska få ökad tillgång till trafikdata från datorer och mobiltelefoner i brottsutredningar. Frågan om Säpo ska få bedriva signalspaning på egen hand utreds. I EU diskuteras nya säkerhetsåtgärder när det gäller godstransporter på flyg.

En fokusfråga för Ask framöver blir hur unga ska hindras från att dras in i kriminella nätverk. En utredning har föreslagit att polis, socialtjänst och skola ska bilda sociala insatsgrupper i varje kommun, men även i utsatta områden. Insatsgrupperna ska kartlägga vilka unga som är i riskzonen. Sådana grupper vill även demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) se i en nationell handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Ask ser dock inget behov för en hel handlingsplan på det området.

I onsdagens riksdagsdebatt om våldsbejakande extremism ville Socialdemokraternas Sven-Erik Österberg öka kontrollen av religiösa friskolor, så att de inte underblåser extremism. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ville se en kartläggning av islamistiska attityder. De övriga partierna anklagade dock Åkesson för att skuldbelägga muslimer för terrordåd som begås i religionens namn.

Läs DN.se:s rapportering, minut för minut, från debatten.

Citat i debatten

– Terror är inget isolerat hot. Det är i första hand en form av islamistisk taktik och det är därför i första hand islamismen som politisk ideologi som ska bekämpas.

SD:s Jimmie Åkesson om behovet av en kartläggning av islamistiska attityder.

– Jimmie Åkesson försöker koppla den typiska bilden av en terrorist till en muslimsk man.

MP:s Maria Ferm om att en bråkdel av Europas terrordåd begås av islamister.

– Jag tror, personligen, att brist på hopp och framtidstro, på verkliga eller upplevda orättvisor, attraherar framför allt vissa män till extrema rörelser.

Justitieminister Beatrice Ask (M).

– Det håller inte att ha fattigdom eller trångboddhet som en bortförklaring.

SD:s Jimmie Åkesson om orsakerna till terrorism.

– Det eldas, sprängs, misshandlas, hotas och saboteras.

FP:s Johan Pehrsson om att inte minst våldsam höger- och vänsterextremism är ett problem.

– Om vi ger upp lite av vår frihet för att få lite mer säkerhet, så riskerar vi att förlora båda.

MP:s Maria Ferm om krav på ökad övervakning.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.