Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Inget ökat hot mot Sverige enligt försvarsministern

Försvarsminister Karin Enström.
Försvarsminister Karin Enström. Foto: Ulf Palm / Scanpix
Ryskt stridsflyg var bara några mil från svenskt luftrum utan att Sverige fick upp några egna plan i luften. Men försvarminister Karin Enström vidtar inga omedelbara åtgärder. ”Sverige ska ha en incidentberedskap och det är Försvarsmakten som har den uppgiften”, säger hon.

På långfredagens natt den 29 mars övade ryskt flyg anfall mot Sverige, avslöjar Svenska Dagbladet i dag. Trots att de ryska planen var mycket nära Gotland hade försvaret ingen möjlighet att skicka upp eget flyg i luften. I stället ryckte Nato-flyg från Baltikum ut.

Försvarsminister Karin Enström menar att det i huvudsak är försvaret sak att se över sin beredskap.

– Den exakta utformningen av incidentberedskapen är inget som ska kommenteras offentligt. Det är Försvarsmakten som gör bedömningen i den enskilda situationen, säger hon.

Karin Enström svarar inte på frågan om Försvarsmakten begått ett misstag eller om det handlar om en resursfråga.

– Jag förutsätter dock att Försvarsmakten anpassar sin incidentberedskap.

Försvarsministern tänker inte vidta några omedelbara åtgärder på grund av den ryska övningen. Eventuella förändringar i det svenska försvaret hänvisar hon till försvarsberedningen.

– Vi förbereder nu ett nytt inrikesbeslut på försvarsområdet. Därför har vi givit försvarsberedningen uppdraget att göra en omvärldsanalys som självklart inkluderar närområdet och Ryssland och utifrån den dra slutsatser kring vad de här innebär för svensk försvars- och säkerhetspolitik, säger Karin Enström.

Försvarsministern säger att Sverige har en god bild av utvecklingen i Ryssland, att deras försvar moderniserat och övningsmönstren förändras. Men hon är inte beredd att slå fast att hotet mot Sverige vuxit. Så sent som förra veckan sade hon i en paneldiskussion i riksdagen att upprustningen i Ryssland inte automatiskt innebär ett hot. Den analysen stor hon fast vid.

– Det jag har sagt är att jag inte sätter automatiskt ett likhetstecken mellan ökad försvarsförmåga och ett ökat hot mot Sverige. Det krävs också en intention för att hotet ska vara högre. Men vi följer självklart den här utvecklingen noga.

Har du förtroende för ÖB?

– Ja, regeringen och jag har förtroende för alla våra myndighetshefer tills något annat meddelas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.