Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Inget stopp för Twitter i riksdagen

Riksdagens talman Per Westerberg vill inte begränsa ledamöters twittrande, trots att det skapat upprördhet. I alla fall inte så länge de följer utskottens informella uppföranderegler.

Socialdemokraternas gruppledare Carina Moberg efterlyser sunt förnuft bland twittrande ledamöter. Hon är kritisk till att moderater i torsdags twittrade om vad som hände i samband med arbetsmarknadsutskottets möte. De gav intrycket av att S-ledamoten Ylva Johansson bjudit in SD:s Sven-Olof Sällström till förhandlingar på sitt rum. Något som skapade stor upprördhet bland de rödgröna och uppmärksamhet i medierna.

Moberg vill inte förbjuda riksdagsledamöter att twittra, men vill inte att det görs under utskottssammanträden.

– Man ska ha respekt för att vi har slutna utskottsmöten, säger Carina Moberg, som inte ropar efter fler regler, men mer sunt förnuft.

Torsdagens twittrande skedde dock när mötet var ajournerat.

Riksdagens talman Per Westerberg (M) vill inte begränsa ledamöternas twittrande. Han menar att ledamöterna själva måste komma överens om regler enligt ett ”gentlemen's agreement” som finns i utskotten.

– Jag tror att det finns en opinionsmässig uppförsbacke för att börja sätta lagregler för mindre insyn i riksdagsarbetet, säger Per Westerberg.

Anna Kinberg Batra, moderaternas gruppledare, har själv fått ta twittrande ledamöter i örat i finansutskottet, men säger att en grundregel är att ledamöter måste få twittra utanför möten. Att förbjuda twittrande skulle vara teknikfientligt och fel väg att gå anser hon.

I mars kritiserades en ledamot hårt sedan han twittrat från ett stängt möte med EU-nämnden. Nämndens ordförande Carl B Hamilton (FP) tog efter incidenten upp det inträffade med ledamöterna, som enligt honom, insåg problematiken.

– Så länge folk inte avslöjar sekretessbelagd information så fortsätt twittra och berätta vad vi håller på med, säger han.

– Men jag blir förvånad över hur mycket folk gör det. Det har hänt att de stått och twittrat medan de talar med mig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.