Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ingvar Carlsson: Allvarligaste parlamentariska läget sedan demokratins genombrott

Den tidigare statsministern Ingvar Carlsson beskriver dagens parlamentariska läge som det allvarligaste någonsin i Sverige.

Nu måste partierna samarbeta.

– Det handlar inte om politik, utan matematik, säger Carlsson i en DN-intervju.

Sedan Ingvar Carlsson lämnade politiken 1996 har han varit sparsam med att uttala sig om dagspolitik. Nu när Decemberöverenskommelsens fall kastat in Sverige i ännu en politisk kris gör den tidigare statsministern ett undantag i Dagens Nyheter.

– Den här intervjun är lite annorlunda, för den är mer principiell. Det kan vara värdefullt att dela med sig av de erfarenheter vi hade. Många unga i dag har inte upplevt något annat än blockpolitik, säger Ingvar Carlsson.

Den tidigare S-ledaren är bekymrad och säger att han aldrig upplevde ett lika komplicerat parlamentariska läge under sina nästa 40 år i toppolitiken.

– Jag tycker att det här är det allvarligaste parlamentariska läget sedan demokratins genombrott i Sverige. Det som partiledarna ska försöka klara ut är en svårare situation än vad tidigare partiledar­generationer har haft, säger Ingvar Carlsson.

Inte ens kronkrisen 1992, då svensk ekonomi utsattes för hårda påfrestningar samtidigt som det saknades en tydlig majoritet i riksdagen, går att jämföra med dagens situation.

– Vi hade Ny demokrati då, men Sverigedemokraterna är som jag ser det ett mycket värre parti. Det är ännu mer nödvändigt att hålla rent. Där har partierna tagit ställning och det är ett bra besked, säger Ingvar Carlsson.

Den tidigare statsministern har aldrig varit någon vän av block­politik och anser att den svåra situationen kräver seriösa diskussioner mellan regeringen och de borgerliga partierna.

Efter Decemberöverenskommelsens fall menar Ingvar Carlsson att partiledarna i Alliansen inte längre har något val.

– Det finns två möjligheter. Antingen så gör man upp med Sverige­demokraterna eller så gör man upp med Socialdemokraterna. Det finns inga andra alternativ, säger han.

– Det logiska är då ett samarbete över blockgränsen, det sade jag och Bengt Westerberg redan efter valet 2014. Det är mitt svar i dag också. Vill man inte bryta löftet att Sverige­demokraterna inte ska få inflytande måste man åstadkomma ett samarbete över blockgränsen. Det handlar inte om politik utan matematik.

Vi träffar Ingvar Carlsson i det så kallade Bjälkrummet i Cephalus­huset, den delen av riksdagskvarteren där Socialdemokraterna har sitt riksdagskansli. Nu är det ett konferensrum, men när Ingvar Carlsson var oppositionsledare mellan 1991 och 1994 var det hans tjänsterum.

Det var under den tiden som Carlsson gjorde upp om två kris­paket med den borgerliga rege­ringen. Som statsminister var han med om att sluta stora uppgörelser om skatterna, energipolitiken, Öresundsbron och EU, överenskommelser som i dag väcker respekt bland opinionsbildare både till höger och vänster.

– I efterhand kan det framstå som lätt. Men det var oerhört svårt, det var tungt och det var verkligen motvind. Det finns lägen då partier måste låta landets bästa gå före, då man inte bara kan se till partiet utan måste se till ett vidare ansvar. Det är vad som behövs nu, säger Ingvar Carlsson.

God personkemi mellan partiledarna underlättar, menar Ingvar Carlsson, men det är inte nödvändigt för att nå ett lyckat resultat.

– Det är bra om man har bra personkemi, det hade jag med Olof Johansson och Bengt Westerberg. Jag hade det inte med Bildt, men vi kunde göra upp ändå. Personkemin får inte hindra det som är viktigt för landet.

Den tidigare Folkpartiledaren Bengt Westerberg har vid flera tillfällen sedan valet 2014 argumenterat för att Socialdemokraterna och Moderaterna bör regera tillsammans.

Ingvar Carlsson aktar sig noga för att föreslå några särskilda konstellationer. Han tycker också att partierna ska vara försiktiga med att i ett tidigt skede låsa sig vid en viss samarbetsform.

– Jag skulle rekommendera att man inte bestämmer sig nu på en gång. Börja med sakfrågorna och se var det finns möjlighet att skapa en majoritet. Ibland är det bättre att börja med enstaka frågor och sedan bygga ut samarbetet. Det är dumt att låsa sig från början, säger Ingvar Carlsson och fortsätter:

– Det finns ingen enkel given modell. Man ska vara väldigt pragmatisk för hur man träffas, med vilka man förhandlar och hur man förhandlar. Det är rådet jag skulle ge i nuläget, att man inte låser sig på förhand utan samtalar.

En invändning mot breda överenskommelser är att skiljelinjerna i politiken skulle försvinna, vilket anses gynna Sverigedemokraterna. Ingvar Carlsson ger inte mycket för det argumentet.

– Jag hade inte det minsta problem att hålla ideologin vid liv när jag förhandlade med Carl Bildt. Det var samma sak med Bildt. Vi rubbades inte en tum i våra grundvärderingar, säger han.

Ingvar Carlsson är bekymrad över följderna om partiledarna inte lyckas hitta en lösning för det parlamentariska läget.

– Det är ett fruktansvärt läge ute i världen. Det är oroligt i Europa. Sverige är fortfarande ett bra land att bo i, det är något att bygga vidare på. Det ansvaret måste partierna känna nu. Då kan ingen få helt vad man vill. Så enkelt och så svårt är det, säger han.

Ingvar Carlsson

• Ingvar Carlsson började jobba som sekreterare åt Tage Erlander 1958 och valdes in i riksdagen 1965.

• Fyra år senare blev han statsråd för första gången.

• Efter mordet på Olof Palme 1986 blev Ingvar Carlsson statsminister. Han var statsminister 1986–91 och 1994–96.

• Under hans tid som statsminister och oppositionsledare slöts flera blocköverskridande uppgörelser. Skattereformen, Öresundsbron, beslutet om EU-ansökan, krispaketen och överenskommelsen om det nya pensionssystemet är beslut som Carlsson var delaktig i.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.