Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Inledande Juholtförhör hålls torsdag förmiddag

På torsdagsförmiddagen kommer de första förhören i utredningen som rör Håkan Juholts bidragsaffär att äga rum. Det uppger Riksenheten för polismål för DN.se.

Under onsdagen kommer Björn Ericson, överåklagare och chef för Riksenheten för polismål, att fatta beslut om hur förundersökningen mot Håkan Juholt ska gå vidare. Före veckans slut vet han om det finns skäl att misstänka brott.

– Vi fick in materialet från korruptionsenheten i går, tisdag. Vi har gått igenom det, men det behöver kompletteras och det gör vi nu, säger Björn Ericson, till DN.se.

Kompletteringarna gäller det formella materialet där åklagaren saknar vissa uppgifter om regelverket för riksdagsledamöternas bostadsbidrag, ansökningshandlingarna till dessa samt några beslut från riksdagsförvaltningen.

– Först då kan vi få en klar bild av problemställningen, säger Björn Ericson.

– Vi arbetar i första skedet med att höra personer som kan klarlägga regelsystemet kring riksdagsledamöters bostadsbidrag. De förhören inleds under torsdagsförmiddagen.

Nästa åtgärd i förundersökningen beror av vad som kommer fram i dessa förhör. Därmed är det, enligt Ericson, svårt att ange något om hur lång tid förundersökningen kommer att ta.

– I nuläget är det inte aktuellt att höra Håkan Juholt, förtydligar Björn Ericson.

Överåklagaren säger att problematiken kring bedrägeriärenden är väl prövad och att riksdagsledamöter har varit föremål för såväl förundersökningar som brottsmisstankar. Däremot har aldrig kombinationen bedrägeri och riksdagsledamot prövats på Riksenheten för polismål.

Juholt hänvisar till yppandeförbud när han avböjer intervjuer. Är han belagd med sådant förbud?

– Han är inte delgiven misstanke om brott. Förundersökning pågår och den avser förhållanden kring honom, men enligt svensk rätt är man varken skyldig eller förhindrad från att säga någonting. Yppandeförbud kan användas men det sker i så fall först i samband med förhör, säger Björn Ericson.

– Det första vi måste göra är att klarlägga om det rent objektivt föreligger misstanke om brott. Utredningen börjar på en väldigt låg misstankesnivå – anledning att anta att brott har förövats – och sedan kommer man in på uppsåt, vem och så vidare.

När vet ni om misstanke om brott föreligger?

– Just det försöker vi lösa väldigt snabbt, förhoppningsvis före veckans slut. Den subjektiva frågan, om den enskilde personen, kommer sedan att ta längre tid, säger Björn Ericson utan att kunna ange någon tid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.