Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Insemination för singlar splittrar Alliansen

Ensamstående kvinnor ska få rätt till att skaffa barn via insemination. Det skriver M, C och FP på SvD Brännpunkt och slår därmed en kil i Alliansen. Socialutskottets Anders Andersson (KD) är upprörd.

– Som kristdemokrat drar jag en annan slutsats. Barn har rätt till kännedom om sina bägge föräldrar och vi är inte beredda att reducera papparollen. Vi överger helt enkelt inte barnkonventionen, säger Anders Andersson till DN.se.

Han hänvisar till tisdagens debattartikel på SvD Brännpunkt där socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) tillsammans med ledamöterna Mats Gerdau (M) och Barbro Westerholm (FP) propagerar för en ändring i lagstiftningen om ensamstående kvinnors rätt till assisterad befruktning.

– Jag tycker att de underskattar kraften i opinionsbildningen där vi har markerat föräldrarnas delade ansvar, där pappans del måste öka. Hur ska det bli trovärdigt att säga att pappa är viktig för vissa barn medan andra inte ens ska få veta vems ens pappa är förrän de är 18 år?

Anders Andersson bekräftar att han är upprörd och besviken på sina ”kamraters agerande”. Vad han kommer att säga till dem vill han dock inte berätta. Betänkandet ska justeras i socialutskottet den 13 mars. KD-ledaren och socialministern Göran Hägglund säger till Ekot att en lagändring är ”ett riktigt dåligt förslag”:

– Utgångspunkten för mig och mitt parti är att alla barn har rätt till sina föräldrar. Vi tänker inte medverka till en lag som avskaffar barns rätt till sina egna föräldrar, säger Göran Hägglund.

KD:s övertygelse om barns rätt till båda de biologiska föräldrarnas omvårdnad kommer att vara ett av partiets huvudargument mot en lagändring, men något stöd för att barn till ensamstående far sämre än andra har Anders Andersson inte.

– Nej, barn kommer att växa upp i ensamstående relationer oavsett vilket. Vad vi lyfter fram är dels rätten att få kännedom om föräldrarna, dels fortsätta arbetet för att pappor ska vara delaktiga i barnens hela uppväxt. Som det är i dag har det kommit att handla om några vuxna personers önskan om att få skaffa barn på egen hand. Vi ser till barnens rättigheter.

Ni kritiseras för att vara bakåtsträvande.

– Jag tror att oerhört många väljare konstaterar att de andras uppfattning är en tunn fernissa av politiskt korrekta argument. Därunder finns grundläggande uppfattningar bland en stor majoritet att barn har rätt att känna till sitt ursprung.

Är det fel att vara politiskt korrekt?

– I den här frågan kommer allt fler att upptäcka att en alternativ lagstiftningsmodell reducerar papparollen och därmed förstör man de grundläggande värderingarna vi alla arbetat för. Enbart för att, i detta fall, runda oss kristdemokrater. Vad som är politiskt korrekt varierar från dag till dag.

Dina kolleger är vindflöjlar, menar du?

– De har min fullständiga respekt att komma till andra slutsatser än vi som förfäktar ett barnperspektiv. De har möjlighet att tänka om fram till utskottssammanträdet, säger Anders Andersson.

En politisk långbänk

Assisterad befruktning för ensamstående har varit en återkommande fråga i riksdagens kammare. Under tiden har svenska kvinnor i stället sökt sig till länder där det är tillåtet, så som Danmark, Lettland, Finland och Belgien. Lesbiska par får inseminera sedan 2005.

Senast frågan var uppe för omröstning, förra året, sade riksdagen nej även om samtliga partier utom SD och KD motionerat för det. Alliansen höll trots olika uppfattningar ihop på KD:s linje, men nu lämnar alltså M, C och FP den.

Ensamstående personer godkänns i Sverige som adoptivföräldrar. Ett femtiotal kvinnor och enstaka män adopterar barn varje år. Sveriges första fall av ensamstående adoption var 1989 efter en dom i Högsta domstolen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.