Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Intensifierad jakt på skattesmitare – ingen förmögenhetsskatt

Regeringen ger mer pengar till jakten på skattesmitare i höstbudgeten. Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten får dela på 25 miljoner kronor extra 2017 och 50 miljoner kronor från 2018 efter krav från Vänsterpartiet. Däremot säger regeringen bland nej till V-kravet på ett införande av en förmögenhetsskatt.

– Det innebär att det här skattesystemet som är mest gynnsamt för de allra rikaste kommer att fortsätta att vara det. Där finns vår huvudkonflikt med regeringen, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till DN.

Han är däremot nöjd med att idén om en särskild ”insatsstyrka” för att jaga skattesmitare nu kan bli verklighet. Nyheten läckte - på samma sätt som höjd inkomstskatt 2018 - ut av misstag på tisdagen. När DN läst ett pressmeddelande på regeringens hemsida togs den bort, men bekräftas nu av Jonas Sjöstedt.

– Det är för många av samhällets rikaste som smiter från skatten. Vi har också stora problem med privata företag som ger sig in och försöker förskingra skattemedel, säger Jonas Sjöstedt.

Men är det verkligen en specialstyrka som ska skapas? Det låter mest som mer pengar till myndigheterna?

– Det är en betydande satsning. Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten kommer att kunna anställa betydligt fler personer som utreder misstänkta skattebrott, och det är precis det vi behöver göra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.