Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 18:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/intern-kd-kritik-mot-beslut-om-hoghastighetstag/

Politik

Intern KD-kritik mot beslut om höghastighetståg

Acko Ankarberg Johansson (KD). Foto: Foto: Lennart Molin

KD-ledningens beslut att säga nej till höghastighetståg möter protester från ett av partiets starkaste distrikt, Jönköping.

– Jag kommer att lobba för att vi får en majoritet mot partistyrelsen på rikstinget, säger Acko Ankarberg Johansson (KD).

I förra veckan meddelade Kristdemokraternas partistyrelse att den svängt i frågan om utbyggnad av höghastighetståg mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö. Partistyrelsen vill att KD:s riksting senare i höst säger nej till höghastighetstågen av ekonomiska skäl eftersom den stora prislappen skulle kunna leda till att andra projekt trängs undan. Så sent som våren 2018 argumenterade ledande KD-företrädare för en utbyggnad.

Partistyrelsens beslut möter nu protester från ett av KD:s starkaste distrikt - Jönköpings län. Jönköping skulle bli knutpunkten om höghastighetstågen blir verklighet. 

Två av KD:s riksdagsledamöter är från Jönköpings län, gruppledaren i riksdagen Andreas Carlsson och före detta partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson. Andreas Carlsson sitter även i partistyrelsen och har meddelat på Facebook att han reserverat sig mot beslutet att säga nej till höghastighetstågen. Han anser att det finns flera skäl till att bygga ut höghastighetsbanorna, till exempel förbättrad möjligheter för godstrafiken och enklare pendling. 

Acko Ankarberg Johansson anser också att partistyrelsen fattat ett felaktigt beslut.

– Många Jönköpingsbor, inklusive jag, tycker att det är ett dåligt beslut. Jag kommer att lobba för att vi får en majoritet mot partistyrelsen på rikstinget, säger hon.

Hon understryker att ombuden ännu inte har fått se alla handlingar och partistyrelsens argumentation, och att hon därför har svårt att bemöta ställningstagandet i sak. 

– Att partier byter åsikt är i och för sig inget märkligt, men den här gången tycker jag att det är fel, säger Acko Ankarberg Johansson.

KD:s distriktsordförande i Jönköpings län Camilla Rinaldo Miller anser också att partiledningen är inne på fel linje när det gäller höghastighetstågen. Hon hoppas på en mobilisering under Rikstinget så att partistyrelsen får backa.

– Vi kommer att avkräva nejsägarna ett svar eftersom de inte har presenterat något alternativ, säger hon.

Även KD-veteranen och Jönköpingsbon Stefan Attefall har reagerat på KD-ledningens nya hållning kring höghastighetstågen. 

– Jag tycker att partistyrelsen har fel i sak, säger han.

Han hoppas att partiet till sist ska landa i att höghastighetstågen är bra för hela Sverige och att partistyrelsens linje röstas ned.

– Jag är besviken på att det börjar luckras upp kring den konsensus som fanns 2014-2015. Ingen verkar heller ha några tydliga idéer kring vad alternativet är, säger Stefan Attefall.

I förra veckan skapade även Liberalernas partiledare  Nyamko Sabuni osäkerhet kring höghastighetstågens framtid genom att kräva att Moderaterna måste vara med på hur en utbyggnad ska finansieras. Höghastighetstågen är en av punkterna i Januariavtalet mellan S, MP, C och L. Partierna har i avtalet enats om att ”nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas”.

KD håller riksting i Umeå 8-10 november.