Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/interna-c-kritiken-en-dyster-dag-for-svensk-borgerlighet/

Politik

Interna C-kritiken: ”En dyster dag för svensk borgerlighet”

Naod Habtemichael.
Naod Habtemichael. Foto: Centerpartiet

Centerstudenters ordförande Naod Habtemichael sitter i Centerpartiets partistyrelse och är starkt kritisk till den väg som Annie Lööf nu har valt. 

”Vi och Centerpartiet gick till val på att byta regering. Att rösta fram Löfven innebär att vi bryter det löftet”, skriver han i ett uttalande till DN. 

Rätta artikel
Val 2018

Centerpartiets partiledare Annie Lööf meddelade under en presskonferens att riksdagsgruppen och partistyrelsen vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Beslutet är en rekommendation till förtroenderådet som kommer att samlas på lördagen och då slutgiltigt ta beslut om hur C-ledamöterna ska rösta i riksdagen nästa vecka. 

Enligt Lööf hade hon en majoritet av C-toppar i ryggen när hon presenterade dagens beslut. 

Naod Habtemichael är ordförande i underorganisationen Centerstudenter och ledamot i Centerpartiets partistyrelse. Han har tidigare varit kritisk till att C skulle inleda någon form av samarbete med Socialdemokraterna och har inte ändrat ståndpunkt. 

Han var närvarande under eftermiddagens möte och är besviken på utfallet. 

”Frågan är ännu inte avgjord och vi kommer att kämpa ända in i kaklet på förtroenderådet i morgon. Precis som vi gjort under hösten”, skriver han i ett uttalande. 

Han skriver att Centerpartiet gick till val på att byta regering. 

”Att rösta fram Löfven innebär att vi bryter det löftet. Även om uppgörelsen med Socialdemokraterna innehåller många liberala reformer så innehåller den mycket som vi inte står bakom. Dessutom innebär den att Stefan Löfven sitter kvar vid makten”, skriver Habtemichael. 

Han är vidare orolig för ”långsiktiga konsekvenser” till följd av dagens besked. 

”Det finns en betydande risk att det blir en grogrund för populistiska partier att utgöra en kraftfull opposition och växa ännu mer”. 

Habtemichael skriver samtidigt att han är nöjd med ”de liberala reformer som Centerpartiet fått igenom i förhandlingarna”. 

”Inte minst gällande skatter och arbetsmarknad”. 

Även Socialdemokraterna får intern kritik. Branschorganisationen LO skriver på sin Facebooksida att mittenöverenskommelsen ”innehåller förslag som ökar klyftorna i Sverige”. Man nämner reformerna om arbetsrätten som inger LO ”oro” och organisationen kommer att hålla frågan ”under noggrann uppsikt”. 

Samtidigt anser LO att det är bra att S får fortsätta att leda en regering. 

Läs mer: Hyresgästföreningen kritisk till partiernas överenskommelse