Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Internt storbråk inom KD

”Jag mår illa.” Riksdagsledamoten Désirée Pethrus och flera andra högt uppsatta kristdemokrater upprörs av DN Debatt-artikeln av ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal. KDU-ordföranden efterlyser en diskussion om en gräns för hur många asylsökande som Sverige kan ta emot.

– Jag blev väldigt besviken när jag läste den. Det är inte alls den politik som vi för för övrigt. Då kändes det väldigt tråkigt att den kommer också så här nära valet, säger Caroline Szyber (KD), riksdagsledamot och ledamot av KD:s partistyrelse.

På mikrobloggen Twitter förfäras riksdagsledamoten Désirée Pethrus när DN: politiska kommentator Ewa Stenberg frågar om hennes reaktion:

”Spontant. Jag mår illa”, svarar hon.

Ella Bohlin, tidigare KDU-ordförande och politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen, skräder inte orden:

”Förmodligen det sämsta jag läst. Jag skäms. Vad hände med mitt gamla ungdomsförbund?”, skriver hon på Twitter.

​Sara Skyttedal anses tillhöra partiets högerfalang sedan ungdomsförbundet under den tidigare ordföranden Charlie Weimers omvandlats från att stå på den bistånds- och flyktingvänliga vänsterkanten i partiet. I DN Debatt-artikeln anser hon att bristen på bostäder skapar problem för flyktingmottagandet.

”Vi måste på ett seriöst och faktabaserat sätt börja diskutera var gränsen går för hur många asylsökande Sverige kan ta emot på kort sikt. Utifrån detta måste vi sedan sätta press på andra länder inom Europeiska unionen”, skriver hon.

KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson informerades först på torsdagskvällen när det redan var klart att artikeln skulle publiceras. Någon diskussion har inte ägt rum internt i partiledningen, trots att Sara Skyttedal sitter med i partistyrelsen.

– Jag vet att vi har utmaningar i Sverige, men flyktingarnas situation är mycket allvarligare som det är i norra i Irak och Syrien. Att i förväg kunna planera hur ett mottagande ska vara, det kan man inte göra. Det handlar om människor som akut har drappats av våld och förföljelse, säger Acko Ankarberg Johansson.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet är liksom andra ungdomsförbund till riksdagspartierna en fristående organisation från moderpartiet.

Har KDU rätt att avvika från partiledningen på det här sättet från partilinjen?

– Det är rätt att ungdomsförbundet är en egen organisation och själva fattar beslut. Samtidigt har vi antagit ett valmanifest som är för hela partiet som också Skyttedal står bakom. Jag vet att hon står bakom en generös flyktingpolitik, säger Ankarberg Johansson.

KD-ledaren Göran Hägglund håller inte med Skyttedal.

– Jag tror att vi ska vara öppna med att vi står inför en del utmaningar. Men vi väljer inte vår omvärld. Och just nu pågår en konflikt av historiska mått där människor halshuggs, dödas, korsfästs och drivs på flykt på ett sätt som vi inte har sett på långa tider, säger Hägglund till Sveriges radios Eko-redaktion.

Hägglund vill inte att Sverige ska dra en gräns för hur många flyktingar som får komma hit.

– Slutsatsen kan för mig aldrig bli att stänga dörrarna, säger han.


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.