Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/intervju-tomas-tobe-m-ska-vi-vinna-stod-for-fri-rorlighet-maste-vi-begransa-den-for-kriminella/

Politik

Tomas Tobé (M): Ska vi vinna stöd för fri rörlighet, måste vi begränsa den för kriminella

Tomas Tobé är Moderaternas förstanamn till Europaparlamentet. Foto: Anette Nantell

I decennier har Moderaterna vurmat för den fria rörligheten i Europa.

Nu är toppkandidaten Tomas Tobé beredd att inskränka den – för att stoppa kriminella ligor från att verka över gränserna.

– Vi måste se verkligheten i vitögat, nu har vi så pass stora problem, säger Tomas Tobé i DN:s intervjuserie med partiernas toppkandidater.

Rätta artikel

Det vette tusan, säger Tomas Tobé fundersamt.

Han talar om hur han ska klara att mingla i Bryssel, en kompetens som han faktiskt behöver i Europaparlamentet.

– Jag tycker att jag är en hyfsat social person, men det här med mingel… Man får träna på det, och ta sig fram. 

Egentligen handlar frågan om hur Moderaternas toppkandidat ska kompensera för sammanlagt 40 års erfarenhet i Europaparlamentet. De mångåriga nuvarande moderata EU-parlamentarikerna Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt lämnar parlamentet vid EU-valet i maj. 

Vad innebär det att alla nyvalda Moderater i Europaparlamentet kommer att vara färskingar?

– Du står inte med mössan i hand och väntar på uppgifter i Europaparlamentet, utan du måste armbåga dig fram. Jag har redan inlett mitt arbete med att träffa många viktiga EU-parlamentariker, säger Tomas Tobé.

Man tänker ofta på att vi inte har kontroll på invandringspolitiken och att vi inte kan bekämpa de här ligorna tillräckligt väl

Det är inte bara kontaktnäten som försvinner när Moderaterna byter Europaprofiler. Det politiska budskapet förändras också.

I decennier har partiet lovprisat den fria rörligheten. Tomas Tobés kampanj går ut på att prata om baksidorna - som den gränsöverskridande brottsligheten eller att EU saknar en gemensam migrationspolitik.

- När jag talar med människor idag om EU:s fria rörlighet, då tänker man inte så ofta på dotterns eller sonens möjlighet att studera i Europa eller möjligheten att starta ett företag i ett annat land. Man tänker ofta på att vi inte har kontroll på invandringspolitiken och att vi inte kan bekämpa de här ligorna tillräckligt väl, säger han.

Fotografen Anette Nantells kommentar: Tomas Tobé vill bli fotograferad vid Sergels torg. För att få lite mer liv och djup i bilden försöker jag få med några duvor i förgrunden. Duvorna är inte särskilt medgörliga modeller och jag ber moderaternas presschef Niklas Gillström att valla dem framåt där Tobé står och poserar. Alla duvor flyger stressat iväg åt olika håll. Jag knäpper några bilder och hoppas att några av fåglarna fastnat på bild. Foto: Anette Nantell

Moderaterna föreslår att Sverige ska gå med i Europeiska åklagarmyndigheten samt tillföra resurser till Europol och stärka EU:s yttre gräns via gränskontrollsmyndigheten Frontex. 

Tomas Tobé vill också göra det möjligt att utvisa EU-medborgare som begår brott. 

– Då kan man nämligen neka dem inresa i Sverige igen, säger han.

Ser du ett behov av fler passkontroller vid Sveriges gränser?

– Vi går mot en sådan utveckling om vi inte får ordning på detta. Det är klart att det är ett misslyckande. Det är bra att vi har en fri rörlighet för människor och företag i Europa, det har byggt vår konkurrenskraft. Men vi måste se verkligheten i vitögat, nu har vi så pass stora problem.

Det vore härligt om Sveriges riksdag kunde fungera lite mer som Europaparlamentet

Att bli varse den fria rörlighetens baksidor – varför har det tagit så lång tid för Moderaterna?

- Det är klart att det sitter hårt inne. Det här är en kärna i Europasamarbetet. Men ska man vinna stöd för den fria rörligheten, då måste vi begränsa den fria rörligheten för kriminella.

Det är en politiker som formats av Nya moderaternas pragmatism som talar. Tomas Tobé kom in i riksdagen vid alliansens segerval 2006. Han var också med om uppgörelsen med Reinfeldtepoken under sin tid som partisekreterare från 2015 till 2017.

Stockholm 19 december 2014. Den blivande M-ledaren Anna Kinberg Batra lanserar Tomas Tobé som ny partisekreterare. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Nu längtar han till Europaparlamentet.

– I Sveriges riksdag handlar väldigt mycket om att antingen klargöra hur mycket man är emot Sverigedemokraterna eller redogöra för exakt på vilket sätt man ska prata med Sverigedemokraterna. Det vore härligt om Sveriges riksdag kunde fungera lite mer som Europaparlamentet – fokus på sakfrågorna och att få saker och ting uträttade.

Ewa Stenberg: Nytt lag och EU-kritik ska bryta M:s elände

I intervjun med DN gör Tomas Tobé klart att han är beredd att förhandla brett - även med Sverigedemokraternas partigrupp – för att få igenom sin politik.

I första hand tror han på samarbete med europeiska socialdemokrater och liberaler och möjligen också de gröna partierna i Europaparlamentet. Men han utesluter inte att göra upp med nationalister och högerpopulister.

I alla huvudscenarier talar man om 90–190 procent mer kärnkraft för att vi ska kunna rädda klimatet

Hans målsättning är att bli rapportör i en fråga - alltså att leda arbetet med ny lagstiftning.

– Då får man göra en analys av vilka partigrupper som ligger närmast för att kunna nå en majoritet. Är det som så att jag till exempel skulle kunna använda mig av ECR, det vill säga där Sverigedemokraterna sitter och brittiska Tories sitter där just nu… Då skulle jag inte dra mig för att försöka övertyga dem om den lagstiftning jag vill ha igenom. 

– Det här tycker jag är rätt viktigt. Vi måste alltså börja fokusera mer på sakfrågor, på lagstiftning och få fram arbetet. 

I vilka frågor skulle du kunna finna samsyn med högernationalisterna i Europaparlamentet?

– Det kan till exempel handla om att säkra EU:s yttre gräns. Men det verkar ju som att vi kan nå en ganska bred majoritet bakom det nu.

En fråga som engagerar partier till höger och vänster i EU-valet 2019 är kampen mot klimatförändringar. Men deras lösningar ser mycket olika ut. Moderaterna vill återuppväcka debatten om kärnkraften, med hänvisning till den senaste rapporten från FN:s klimatpanel.

- I alla huvudscenarier talar man om 90–190 procent mer kärnkraft för att vi ska kunna rädda klimatet.

Rapporten säger också att det är bråttom om man ska nå målet på 1,5 graders uppvärmning år 2030. En vanlig invändning mot kärnkraften är att den inte ger någon effekt just nu, för att utbyggnaden tar tid och också ger stora utsläpp. Hur ser du på det dilemmat?

- Vi får både arbeta på kort och lång sikt. Vi får arbeta med det som går snabbt nu, det vill säga det förnybara. Men ett första bra steg vore väl att inte snabbavveckla kärnkraften. Titta på ett land som Tyskland. Är det så att kärnkraften där ersätts bara med förnybart? Nej, nu är det full maskin på kolkraften. Man överväger att bli beroende av rysk gas.

Hur mycket kan du som Europaparlamentariker påverka detta - det är ju beslut som i hög grad ligger på medlemsstaterna?

- På EU-nivå har vi sagt att vi ska fördubbla forskningen, få fram nästa generations kärnkraft, kanske få fram mer gemensamma standarder. Men det är klart att varje medlemsland får ta ansvar för sin energimix.

Gävle 27 januari 2007. Tomas Tobé jublar över att M-stämman sagt ja till könsneutrala äktenskap. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Tomas Tobé slog igenom politiskt efter en vunnen strid på partistämman 2007, när Moderaterna sa ja till könsneutrala äktenskap. En triumf som gav honom utmärkelsen Årets Homo i tidskriften QX 2008. 

I Europaparlamentet ska han nu verka i konservativa EPP ihop med en rad föga HBTQ-vänliga partier. Som spanska Partido Popular, som varit motståndare till den spanska lagen om samkönade äktenskap.

- Jag får konstatera att de partierna inte delar min åsikt i frågan. Men jag har aldrig upplevt det här som ett problem.

- Däremot tror jag att EPP kommer att röra på sig. De ligger lite efter Moderaterna. 

Så du tror att partier som Partido Popular och maltesiska konservativa och tyska CSU är på väg att förändra sig?

- Det kommer ju inte ske imorgon givetvis, men man får titta på den unga generationen i de här partierna. Och man behöver inte sätta likhetstecken, att om du är emot könsneutrala äktenskap så är du emot hbtq-personer. Så behöver det inte vara.

Det finns ju ingenting som tyder på att Viktor Orbán och Fidesz är på väg åt rätt håll, utan tvärtom

Du som har varit så engagerad i de här frågorna - att samarbeta med människor som inte delar synen på hur ett liv ska levas – vad betyder det på det känslomässiga planet?

- Det är klart att det kan finnas känslor i politik. Men herregud, jag har privata vänner som inte stödjer könsneutrala äktenskap. Jag kan vara privat vän med dem i alla fall.

Viktor Orbáns ungerska regeringsparti Fidesz har nyligen stängts av tillfälligt från EPP, efter krav från bland andra svenska Moderaterna. Tomas Tobé ser ingen väg tillbaka.

- Det finns ju ingenting som tyder på att Viktor Orbán och Fidesz är på väg åt rätt håll, utan tvärtom. 

Viktor Orbán har kallat er i de skandinaviska EPP-partierna för ”vänsterns nyttiga idioter. Vad säger du om det omdömet?

– Han har tydligen skickat ett brev också och bett om ursäkt för detta, men det var en ursäkt med en armbåge samtidigt. 

Är det första gången du kallats för ”vänsterns nyttiga idiot”?

– Det tror jag nog faktiskt.