Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Invandring i fokus när Åkesson talade

Samtal före och efter kvällens tal av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med bland andra DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg. Talet direktsänds i DN:s tält.  Medverkande:   Gustav Kasselstrand, ordförande Sverigedemokratiska ungdom, Sverigedemokraterna  Anders Sundell, statsvetare, Göteborgs universitet.  Peter Wolodarski, chefredaktör, Dagens Nyheter.  Ewa Stenberg, politisk kommentator, Dagens Nyheter.  Viktor Barth-Kron, skribent, Dagens Nyheter.  Mats J Larsson, moderator och programledare, Dagens Nyheter.

Gudrun Schyman försökte stjäla showen av Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson svarade med att anklaga Fi för att ”kasta smuts”.

Stora delar av sitt tal ägnade SD-ledaren åt ett hätskt angrepp på Stefan Löfven.

Jimmie Åkesson inledde sitt tal med långt och hårt angrepp på Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. SD-ledaren var upprörd över att Stefan Löfven kallat Sverigedemokraterna rasister. S-ledaren beskrev Sverigedemokraterna som ”ett rasistiskt parti med nazistiska rötter”.

- Jag blir så ofantligt trött på den sortens infernalisk dumhet, sade Jimmie Åkesson i går kväll.

SD-ledaren ifrågasatte om Stefan Löfven vet vad verklig rasism är och åkallade minnet av medborgarrättsrörelsen.

- Kladda inte ditt kladdiga kladd på historiens hjältar och deras mod genom fega påhopp på oss för att du saknar riktiga argument.

Nästan hela Jimmie Åkessons långa tal handlade om hjärtefrågan invandring och integration. Först i slutet kom han in på partiets Almedalsutspel som handlade om att sänka skatten för pensionärerna.

Annars präglades dagen av tvekampen mellan Jimmie Åkesson och Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman.

Tidigt i tisdags morse befann de sig under några få minuter samtidigt i Dagens Nyheters tält i Visby. Stämningen är inte direkt varm, men ingen av svensk politiks båda motpoler försöker heller undvika den andre.

Gudrun Schyman stack inte under stol med att partiet ville störa Sverigedemokraterna.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att ha extra hög svansföring i dag på Sverigedemokraternas dag och manifestera att det finns ett helt annat sätt att se på människor, sade Schyman.

Jimmie Åkesson försökte vifta bort utmaningen.

– Jag tror inte vi lockar samma publik, så det är inget som bekymrar mig så mycket, sade han.

Att de inte har samma publik har Jimmie Åkesson helt rätt i, visar en genomgång som DN/Ipsos gjort. Både Sverigedemokraternas och Feministiskt initiativs väljare hör till dem i väljarkåren som vill att politiken ska förändras mest.

Men där upphör likheterna.

– Fis väljare nämner framför allt feminism och jämställdhet följt av miljö och klassfrågor. Sverigedemokraternas väljare nämner framför allt invandringspolitiken, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Även när det gäller sammansättningen av partiernas väljarskara är Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman varandras motsatser.

– Feministiskt initiativ är starka bland unga välutbildade kvinnor och storstadsväljare. I samma grupper är Sverigedemokraterna svaga. SD är i sin tur starka i mindre städer och bland mindre utbildade där det går sämre för Fi, säger David Ahlin.

Under dagen fortsatte Gudrun Schyman och Jimmie Åkesson att dansa runt varandra i kvarteren kring Donners plats i centrala Visby.

Gudrun Schyman körde ett välbesökt och känslosamt torgmöte samtidigt som SD-ledaren höll presskonferens några kvarter bort. En stor kvinnodominerad publik fyllde torget när Schyman i behagligt solsken äntrade scenen omgiven av rosa ballonger och banderoller.

Gudrun Schyman anser att Fi är SD:s motpol inte bara i migrationsfrågor. Aborträtten, kulturpolitiken, synen på genuspedagogik och skattepolitiken är andra områden där Fi enligt Schyman har motsatt uppfattning mot SD.

– De har en omfattande politik på alla områden och när det handlar om jämställdheten tar den oss 100 år tillbaka i tiden, säger hon.

Fajten mellan Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman avslutades med att båda framträdde samtidigt på kvällen. När Åkesson talade i Almedalen klev Gudrun Schyman, för kvällen i rosaorange fjäderboa, upp på scen i S:ta Katarina kyrkoruin.

Hundratals Fi-anhängare hade samlats under de vittrade valvbågarna till fest för kärleken.

- Nu går vi från idén att feminister ska vara lobbyister som försöker påverka makten. Nu går vi in i parlamentet och tar makten, sade en rörd Schyman.

Jimmie Åkesson avslutade dagen med ett rejält angrepp på Fi och deras EU-valskampanj i maj.

- Feministiskt initiativ bygge stora delar av sin valkampanj på att kasta smuts på oss, sade han.

DN liverapporterade från talet, du kan läsa liveuppdateringen i efterhand här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.