Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ipsos: Vi ska redovisa mer om vår metod

Tre frågor till David Ahlin, opinionschef på Ipsos som DN samarbetar med.

VAL 2018

Det är ett problem att många inte vill delta i opinionsundersökningar. Vad gör Ipsos åt det?

– Vi försöker göra det så bekvämt som möjligt för människor att svara på frågorna. Därför använder vi numera både telefonintervjuer och webbenkäter. Det är viktigt att mobilanpassa webbundersökningarna eftersom det är så som många vill svara. I mars börjar vi också med att skicka sms innan vi ringer för att informera om undersökningen. Det ska kännas tryggt att svara och förhoppningsvis ökar det svarsviljan.

Ipsos och andra opinionsmätare får kritik för att man inte berättar mer om hur undersökningarna går till. Vad tänker ni göra åt det?

– Vi svarar alltid på alla frågor vi får och ingenting är hemligt i det vi gör. Men vi vill förbättra oss. När vår nästa väljarbarometer kommer i mars ska vi publicera en längre och mer detaljerad metodbeskrivning på vår hemsida.

Många, däribland Ipsos, har tidigare underskattat SD:s väljarstöd. Kommer ni att lyckas bättre inför det här valet?

– Jag hoppas det. Vår ambition är att mäta alla partier så bra som möjligt och SD är inte viktigare eller mindre viktigt än något annat parti. Partierna är olika starka i olika väljargrupper och det gör att det finns olika utmaningar med olika partier när det gäller att nå deras sympatisörer. Vi har gått över till att använda både telefonintervjuer och webbundersökningar och vi har sett att skattningen av SD ligger på en lite högre nivå i de digitala intervjuerna. Så där kan själva kontaktvägen spela roll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.