Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/is-atervandare-debatteras-i-riksdagen/

Politik

IS-återvändare debatteras i riksdagen

Mikael Damberg. Foto: Allis Nettréus

Vad som ska ske med de IS-medlemmar som återvänt till Sverige debatteras på tisdagseftermiddagen i riksdagen.

Framtiden för IS-återvändarna är en livligt omdiskuterad fråga i flera länder.

Rätta artikel

När IS sista fästen fallit har de människor som befunnit sig där sluppit ut. Många av dem har levt i IS-kontrollerade områden i flera år, efter att själva ha anslutit sig till terrororganisationen.

Nu vill dessa människor i många fall komma hem, bland annat till Sverige. 

Omkring 150 IS-medlemmar uppskattas av Säkerhetspolisen redan finnas här, några av dem barn. Ungefär lika många ska vara kvar i tidigare IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak. 

Hur dessa människor ska hanteras här har blivit en omdebatterad fråga, och på initiativ av Sverigedemokraterna diskuteras IS-återvändarna i riksdagen på tisdagen. Inrikesminister Mikael Damberg representerar regeringen i debatten, där också övriga riksdagspartier deltar.

Ingen förnekar att situationen är komplicerad, men lösningarna är hittills få – vad ska man till exempel göra med de små barn till IS-medlemmar som fötts på IS-kontrollerad mark i Syrien och Irak? Hur - och var - ska vuxna mest effektivt kunna lagföras?

Synen på IS-medlemmarna skiljer sig avsevärt åt i de europeiska länderna, men viljan att ta tillbaka de personer som frivilligt begav sig till IS-kontrollerade områden är generellt mycket låg, även i Sverige.

I vissa länder ses den som vistats inom ett definierat IS-kontrollerat område automatiskt som brottsmisstänkt, medan det i Sverige krävs en konkret misstanke om brott för att inleda förundersökning. Exempelvis Frankrike och Storbritannien dömer återvändare till fängelse.

Enligt ett nytt lagförslag från den svenska regeringen kriminaliseras från och med den 1 augusti i år allt samröre med terrororganisationer. På DN Debatt lyfter justitieminister Morgan Johansson och Mikael Damberg även fram de utökade möjligheterna till signalspaning och datalagring som effektiva verktyg för att utreda IS-sympatisörers brott.

Men arbetet är svårt, och regeringen vill se ett internationellt samarbete kring den rättsliga prövningen. Att på plats samla in bevis och hålla förhör är i många fall mycket svårt.

Än svårare är hanteringen av hustrur och små barn till de IS-medlemmar som ofta begått grova brott.

Läs mer:

DN Debatt: ”Komplicerad situation för IS-återvändares barn”

Svårt att hitta hjälp åt svenska IS-barnen