Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Isabella Lövin: Det har bitvis varit en skakig färd

Foto: Roger Turesson

Flyktingkrisen innebar svåra påfrestningar för regeringen och Miljöpartiet.

Nu hoppas Isabella Lövin på en bred uppgörelse om migrationspolitiken efter valet.

– Vi ser inte att det är en lösning att prata om att bygga murar och stänga gränser, säger hon.

VAL 2018

Nyligen berättade det tidigare gröna språkröret Åsa Romson i DN om hur Socialdemokraterna ställde Miljöpartiet inför ultimatum om asylpolitiken 2015: Acceptera en skärpning eller lämna regeringen. 

”Förhandlingarna blev jättedåliga”, konstaterade Romson.

– Vi har suttit i regering tillsammans i fyra år. Det har bitvis varit en skakig färd. Naturligtvis med en budget som har fällts, med migrationskrisen och med en väldigt, väldigt osäker omvärld med Trump och Brexit, säger Isabella Lövin i DN:s utfrågning.

Hur har ni gjort för att återupprätta förtroendet mellan de två regeringspartierna?

– Det har varit en ny situation för Socialdemokraterna som aldrig har suttit i en koalitionsregering tidigare och för oss som aldrig har varit i regering tidigare. Att föra ihop våra två olika partikulturer och våra olika politiska inriktningar i vissa frågor. Men vi har lyckats att göra såna reformer som vi båda är väldigt glada över i dag.

Hur viktig blir migrationspolitiken för er i valet?

– Vi står upp för asylrätten, vi står upp för medmänskligheten. Vi ser inte att det är en lösning att prata om att bygga murar, stänga gränser, peka på folk som att de är orsaken till de problem vi har.

Hur skulle du då beskriva just Socialdemokraternas retorik?

– Det är ingen hemlighet att vi är bekymrade över hur det förändras i hela den offentliga diskussionen, och hur parti efter parti ändrar inställning. För oss är det väldigt viktigt att barn och föräldrar ska kunna återförenas.

Vill ni se en bred parlamentarisk utredning om migrationspolitiken?

– Vi vill gärna vara med i de diskussionerna. Då hoppas jag att Centerpartiet och Kristdemokraterna som också pratar om familjeåterförening, att det är viktigt för dem att också vara med.

I fredags kom beskedet att Migrationsdomstolen i Malmö vägrat använda en del i gymnasielagen om de 9.000 ensamkommande. Ett bakslag för S, V, C och MP som står bakom lagen.

Lövin tror att domen överklagas.

– Migrationsverkets jurister säger att de fortsätter att tolka lagen så som den var tänkt att tolkas, säger hon.

Vad säger det om robustheten i ert arbete med lagar att en sådan sak kan hända?

– Vi har varit tvungna att arbeta snabbt med den här frågan. Det handlar om människor som annars ska avvisas ur landet, som har fått vänta mer än 15 månader på att få sin asylprövning. Om vi ska prata om rättssäkerhet så har vi EU:s asyldirektiv som säger att man har rätt att få sin sak prövad inom 15 månader. 

Klimatet först, är Miljöpartiets budskap i valrörelsen. Men även miljöpolitiken innehåller målkonflikter. Till exempel vad gäller Sveriges mjölk- och köttproduktion, som bidrar till biologisk mångfald men samtidigt medför stora klimatutsläpp.

– Det finns väldigt många olika sorters djurhållning. Man får skilja mellan djur som står inne och äter importerat kraftfoder, soja som importeras från Brasilien som orsakar regnskogsskövling. Och sedan har vi kor och får som går ute och betar och faktiskt håller landskapet och bidrar till den biologiska mångfalden. Vi ska inte på något sätt göra det svårare för svenska bönder att stå upp för ett schyst och etiskt och miljömässigt bra lantbruk, säger Isabella Lövin

Men hur etiskt och miljömässigt bra det än är, så kommer klimatutsläppen ändå att vara desamma. Varför ska man uppmuntra svensk mjölk- och köttproduktion?

– Nu är kött så billigt att de flesta tycker att det är självklart att ha kött på tallriken både en och två gånger om dagen. Det allra smartaste för klimatet och också för vår egen hälsa, det är faktiskt att äta mer vegetariskt.

Men det du säger nu ska alltså inte gå ut över svenska mjölk- och köttproducerande bönder?

– Miljöpartiet tycker att det är oerhört viktigt att vi har en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Då måste vi se till att vi skyddar vår livsmedelsproduktion.

Det har varit många bud om vilket drivmedel som är bäst för miljön. En låginkomsttagare i storstan som behöver skaffa ny bil, vi kan säga en undersköterska i Högdalen, vilket råd skulle du ge till henne?

– De allra flesta som bor i Stockholm vet att det enklaste är att pendla med lokaltrafiken. Där behöver vi bygga ut ännu mer. Sedan försöker vi göra det enklare att ta sig fram både till fots och med cyklar. Elcykelpremien gör att den som bor inom ett rimligt cykelavstånd till sitt arbete kan cykla.

– Så jag skulle säga att ska man köpa en ny bil i dag så ska man för det första fundera över om man verkligen behöver den. Behöver man den har vi från den 1 juli infört ett bidrag på 60.000 kronor för den som köper en elbil eller en bil som är nära noll utsläpp. Vill man absolut ha en bil som släpper ut väldigt mycket, då får man betala extra skatt.

Isabella Lövin om...

...om hon är team Danius eller team Engdahl i striden om Svenska Akademien:

– Jag tänker inte heja på nåt lag. Men det har varit en nyttig diskussion som jag hoppas att alla ledamöterna verkligen tar på allvar. Det är inte nyttigt att i dag, 2018, bedriva en institution där man inte har tittat över regelverket och stadgarna på flera hundra år. I den meningen stödjer jag de Akademieledamöter som vill se förnyelse.

 

...vilken politiker som hon vill uppväcka från de döda för valkampanjen:

– Det finns en fantastisk förebild och en fantastisk talare, Martin Luther King. När vi pratar om klimatutmaningen, och det vi måste göra för att ställa om, kan vi inte bara prata om problemen. Martin Luther King sa ju ”I have a dream”. Han sa inte ”I have a problem”.

 

...hållbarheten i Almedalsveckan:

– Jag har inte sett några kalkyler på det. Men det finns väldigt, väldigt många evenemang som handlar om miljö, som handlar om hav, som handlar om förnybar energi, som handlar om omställningen. Jag tror att summan av kardemumman är att det ändå är klimatpositivt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.