Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Isabella Lövin (MP): Jag tror på framtiden

Foto: Henrik Montgomery/TT

Söndag är Miljöpartiets dag i Almedalen och språkröret Isabella Lövin (MP) höll sitt tal – med betoning på klimatet och miljön. 

VAL 2018

– Det är dags att förstå att klimatförändringar inte bara handlar om isbjörnar. Det handlar om mat och vatten, torka och översvämningar, krig och fred, det handlar också om migration, sa Isabella Lövin under sitt tal i Almedalen.

Det var ett tal som präglades av miljö- och klimatfrågan och innehöll en stor mängd fakta, som att medeltemperaturen för maj månad i Sverige i år slog alla tidigare rekord, eller att jordens medeltemperatur varit över den normala 400 månader i rad. 

Språkröret och vice statministern talade även om de andra svenska partierna och recenserade deras syn på klimatfrågan. Lövin kritiserade särskilt Ulf Kristersson och Moderaterna, som i sitt budgetförslag för 2018 lägger 70 procent av vad regeringen lägger på budgetposten för allmän miljö- och naturvård.

”Ulf Kristersson sa i måndags att han inte var så säker på om värmeböljan i Sverige har något med klimatet att göra. Han går till val på att sänka skatten på bensin och diesel, och ta bort den helt på flyget.”, sa Lövin.

Lövin valde också att lyfta fram flera av de reformer som regeringen fått igenom, framför allt på miljöområdet, bland annat förbudet mot mikroplaster i smink, tandkräm och tvål som trädde i kraft den 1 juli i år. 

”För mig handlar politik om resultat. Och värderingar, som vägleder oss.”, sa Lövin.

Språkröret ställde sin syn på miljöfrågan i kontrast mot vad hon menade var de andra partiernas brist på hänsyn för kommande generationer, och uppmanade väljarna att, som hon uttryckte det, inte rösta på sig själv utan på sina barn.

”I regeringens sammanträdesrum borde det alltid finnas en extra stol runt bordet. För att påminna om de generationer som ska leva efter oss. För att påminna om att vi måste sluta leva som om vi vore den sista generationen på jorden.”, avslutade Lövin sitt tal med att säga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.