Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/isbella-lovin-blir-en-anstrangd-debatt/

Politik

Isbella Lövin: Blir en ansträngd debatt

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin kommenterar partiledardebatten i SVT. Foto: Hampus Andersson

Det hettade stundvis till ordentligt i den första tv-sända partiledardebatten sedan regeringsbildningen.

– Det blir ju en lite ansträngd debatt när vi utgår från januariavtalet som är en kompromiss mellan flera partier, säger Isabella Lövin (MP).

Rätta artikel

Inledningsvis möttes Ulf Kristersson (M) och statsminister Stefan Löfven (S) i en duell om lag och ordning. Kristersson lyfte återigen fram förslag som dubbla straff för gängkriminella.

– Att stoppa dödsskjutningar, det gör man inte med långsiktiga sociala insatser. Det kräver tuffa straff och att man stannar kvar länge i fängelset, sa Kristersson (M).

– Hur förhindrar vi nytillströmningen, varför vill ni inte satsa på det sociala och det förebyggande? Där finns det inget intresse från er sida?, sa Löfven (S).

När de andra partiledarna släpptes in lyfte Centerledaren Annie Lööf upp mäns våld mot kvinnor.

– Förra året mördades över 22 kvinnor, och ännu missar vi att diskutera kvinnors trygghet, sa Annie Lööf (C), och fick senare medhåll av budgetpartnern Löfven som också ville betona vikten av den frågan.

Nästa ämne var jobb och välfärd, där Isabella Lövin (MP) mötte Vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Sjöstedt upprepade sitt misstroendehot mot Stefan Löfven efter hans uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna om att utreda ändringar i arbetsrätten. 

– Facken och arbetsgivarna får komma in med sina inspel i den här utredningen, vi får se vad resultatet blir, sa Isabella Lövin (MP).

Efter debatten säger hon:

– Det blir ju en lite ansträngd debatt när vi utgår från januariavtalet som är en kompromiss mellan flera partier, och Jonas Sjöstedt vill naturligtvis göra väldiga poänger av det här.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sa att de skulle stå bakom en sådan misstroendeförklaring – men att någon sådan aldrig kommer att ske.

– Då kan jag lova att de kommer bli varse det så småningom. Varje regering måste lyssna in sitt regeringsunderlag, säger Jonas Sjöstedt (V) efter debatten.

När de forna allianskollegorna Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C) debatterade klimatfrågan argumenterade KD-ledaren återigen för mer kärnkraft, som hon pekar på som den viktigaste klimatåtgärden just nu.

– Därför att klimathotet verkligen är en allvarlig fråga. Då måste vi göra det som ger resultat och har effekt. Vi står inför enorma problem, säger Ebba Busch Thor.

– Om kärnkraften ska stängas eller inte ska marknaden avgöra, det är en viktig del i energiöverenskommelsen som många har slutit. Man kan inte kasta bort den som en sommarkatt, säger Annie Lööf.

Efter debatten säger Annie Lööf att hon fortfarande känner en gemenskap med de forna allianskollegorna.

– Vi delar ju gemensam värdegrund i mångt och mycket. Den politik som jag lyfte fram under debatten var ju den politik som vi gick till val på gemensamt och som vi nu kan genomföra i och med januariavtalet, säger Lööf.

Ebba Busch Thor beskriver det istället det som:

– Jag tror att det här var en väldigt upplysande debatt, vi har alltså fyra januaripartier med Vänsterpartiets stöd där ingen vill ta ansvar för den vingliga färden som man nu tar Sverige på, säger KD-ledaren efter debatten.

Det hettade till under det sista segmentet som var invandring och integration. Statsminister Stefan Löfven (S) och Liberalernas Jan Björklund betonade båda EU-samarbetet som en viktig del, medan Ulf Kristersson inte tror att det finns förutsättningar för ett solidariskt mottagande inom EU.

– Jag är bekymrad i det här läget att den enda migrationspolitik som den här regeringen vill göra är att öka anhöriginvandringen, säger Ulf Kristersson (M).

SD-ledaren Jimmie Åkesson tog upp Ungerns agerande under flyktingkrisen.

– Det enda land som tog ansvar under flyktingkrisen, det var Ungern, säger Åkesson.

Han möttes av hård kritik från flera håll. Jonas Sjöstedt kallade SD:s politik för ”brun” och ”rasistisk”.

– Stå inte och kalla mig för brun, svarade SD-ledaren, som lyfte fram de andra partiernas åtstramning av invandringspolitiken.

– Tänk om ni hade lyssnat på oss istället för att skrika rasist, säger Jimmie Åkesson.

Känslan efter debatten sammanfattar Stefan Löfven:

– Det kändes att det blir en annan dynamik naturligtvis när fyra partier som inte har haft en överenskommelse nu har det. Jag har hela tiden sagt att om jag själv fick bestämma all politik i en regeringsförklaring då hade det sett annorlunda ut. Men alla måste fundera på hur man förhandlar för att få fram ett resultat, nu har vi fått det.