Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 20:32 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ja-till-avtal-med-nato/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ja till avtal med Nato

Riksdagen gick på försvarsminister Peter Hultqvists linje i frågan om värdlandsavtal med Nato.
Riksdagen gick på försvarsminister Peter Hultqvists linje i frågan om värdlandsavtal med Nato. Other: Axel Oweling

Efter en debatt med hårda ord beslutade riksdagen att godkänna Sveriges värdlandsavtal med Nato. Avtalet godkändes med siffrorna 254 ja-röster mot 40 nej efter fem timmars debatt. Därmed blir det enklare att bjuda in Natoförband till Sverige för att öva som i dag, men också i kriser och ytterst i krig.

Björn Söder (SD) kritiserade riksdagsmajoriteten för att spela hasard med Sveriges säkerhet. Nato­trupp här skulle leda till angrepp, underförstått från Ryssland, enligt SD.

– Ni utgör en säkerhetsrisk för er och era grannar. Det man hör från Sverigedemokraterna är Putins röst, svarade Kerstin Lundgren (C).

Stig Henriksson (V) anklagade rege­ringspartierna S och MP för att smygansluta Sverige till Nato.

– Vi som socialdemokrater står orubbligt fast i att vi inte ska söka Natomedlemskap. En smyganslutning finns inte med på kartan, men vi behöver i det sämre omvärldsläget öka vår militära förmåga och öva med Nato, svarade Åsa Lindestam (S).

De borgerliga sade att avtalet kan ses som ett steg närmare Nato, men att Sveriges säkerhet endast kan tryggas genom Natomedlemskap. För andra dagen i rad förekom protester av åhörare som fördes ut från läktaren.

Fakta.Värdlandsavtalet med Nato

  • Värdlandsavtalet med Nato heter officiellt "samförståndsavtal med Nato om värdlandsstöd".
  • Det undertecknades på regeringens uppmaning av överbefälhavaren Sverker Göranson och Natos Europabefälhavare Philip Breedlove 4 september 2014.
  • Grunden för avtalet är Natos partnerskap för fred där Sverige gick med 1994.
  • Avtalet är ett ramavtal med regler som underlättar övningar samt att ge och ta emot stöd från Nato vid kris eller krig.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.