Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Jag är inte tillsatt för att rösta fram S-politik”

Foto: Lotta Härdelin

​Decemberöverenskommelsen knakar i fogarna. Flera moderata riksdagsledamöter känner sig inte bundna av decemberöverenskommelsen. Orsaken är att de inte fått säga sin mening, utan bara informerades om partistyrelsens beslut av nya M-ledaren Anna Kinberg Batra.

– Jag är inte tillsatt för att rösta fram S-politik i riksdagen, så det tycker jag inte att jag är. Väljarna har valt mig för att företräda moderat politik, säger riksdagsledamoten Isabella Hökmark (M).

Hon känner sig inte lika bunden att rösta efter partilinjen som när Moderaterna satt i regeringen.

– Hur ska man kunna förbinda alla riksdagsledamöter i åtta år? frågar hon retoriskt.

På tisdagseftermiddagen inleddes det första moderata gruppmötet i riksdagen efter att decemberöverenskommelsen slöts mellan regeringen och de fyra borgerliga partierna den 27 december.

Missnöjet har pyrt internt i Moderaterna. Till skillnad från de tre mindre borgerliga partierna nöjde sig partiledaren Anna Kinberg Batra med att informera om beslutet, utan förankring.

– Jag hoppas att frågan kommer upp på bordet, att vi ska få diskutera i varje fall decemberöverenskommelsen, sade Isabella Hökmark, som representerar Moderaterna i Stockholms län, när hon gick in till mötet strax före klockan 16.

En annan M-ledamot på mötet, Finn Bengtsson från Östergötland, säger till Aftonbladet att han inte heller känner sig bunden eftersom han först i efterhand varit delaktig i beslutet.

Men trots kritiken känner sig Moderaternas nya partisekreterare Tomas Tobé övertygad om att det finns ett brett stöd för överenskommelsen bland de 84 M-ledamöterna.

– Det hade säkert kunnat behövas mer förankring och det är det vi nu ska diskutera, säger Tomas Tobé.

Var det inte ett misstag att inte involvera riksdagsledamöterna mer?

– Det här är ett beslut som är fattat av partistyrelserna. Moderaterna är en stor riksdagsgrupp och det är svårt att hinna förankra allting med 84 stycken personer.

Om vissa moderata riksdagsledamöter inte känner sig bundna av överenskommelsen, gäller den då?

– Den här överenskommelsen kommer att gälla och vi har ett väldigt starkt stöd för den i riksdagsgruppen. Men det är som i alla riksdagsbeslut att det kan finnas enskilda som är kritiska till innehållet.

Men hur vet du att det är ett starkt stöd när ni inte frågat?

– Vi har haft diskussioner och andra tillfällen att fråga, så jag känner mig väldigt trygg med det.

På mötet som väntas vara slut cirka klockan 18.00 ska också en ny gruppledare utses efter Anna Kinberg Batra,

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.