Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Jag drömmer om att kunna flytta hemifrån”

Foto: Erik Ardelius

Odette Marquez Sundén, 24, har varit utan jobb sedan hon slutade skolan.
Nu har hon en praktikplats på en lunchrestaurang i Haninge.
– Vägen hit har varit mycket lång och krokig, säger hon.

Odette Marquez Sundén har upplevt det som politikerna kallar ­utanförskap in på bara skinnet.

Sedan hon slutade gymnasiet för snart fem år sedan har hon slussats fram och tillbaka mellan Försäkrings­kassan och Arbetsförmedlingen.

– Man känner sig som en i mängden, en siffra i statistiken, säger hon.

DN träffar Odette Marquez Sundén på lunchrestaurangen Matlådan i Haninge söder om Stockholm, där hon praktiserar sedan i höstas.

– Vägen hit har varit mycket lång och krokig. Det känns som att man inte vetat vart de skulle göra av mig, säger hon.

Odette lever på aktivitetsersättning från Försäkringskassan men har en stark vilja att kunna arbeta och försörja sig själv.

De senaste åren har varit fulla av besvikelser.

– Jag har varit på praktikplatser där det målas upp en vacker bild om jobb, men sedan blir det inget. Det är jättejobbigt, berättar hon.

Nu har 24-åringen kommit till ett så kallat socialt företag, som i samarbete med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunen, jobbar med arbetslivsinriktad rehabilitering.

I verksamheten får människor med en svag ställning på arbetsmarknaden möjlighet att arbeta med handledning och stöd.

När praktiken är över i sommar är planen att Odette Marquez Sundén ska få en tjänst med anställningsstöd från Arbetsförmedlingen.

För första gången på länge vågar Odette Marquez Sundén ha planer för framtiden.

– Jag trivs jättebra här, både med kollegerna och med chefen. Jag bor fortfarande hemma med min mamma och lillasyster och jag drömmer om att kunna flytta hemifrån, säger hon.

De senaste åren har antalet arbetslösa med en mycket svag ställning på arbetsmarknaden ökat snabbt.

I den gruppen återfinns bland annat personer med funktionshinder, utomeuropeiskt födda och unga utan gymnasieutbildning. Brita Zetterman, verksamhetsansvarig på Matlådan och dess systerverksamhet Mellanmålet, tog för åtta år sedan initiativ till verksamheten när hennes son drabbades av en psykos.

– Jag upptäckte att det helt saknades vettig sysselsättning, unga människor blev sittandes hemma och förtidspensionerades, säger hon.

Sedan dess tycker Brita Zetterman att situationen blivit något bättre, exempelvis har samordningen mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen förbättras. Men bristerna när det gäller att stötta unga med problem är fortfarande stora, menar hon.

– Går man in tidigt och hjälper en ung människa är möjligheterna att lyckas goda. Senare är det mycket svårare, säger Brita Zetterman.

Fakta. Långtidsarbetslösa

Sociala företag ska ha som övergripande mål att integrera människor som har stora svårigheter att få eller behålla ett arbete. 2010 antog ­ regeringen en handlingsplan för fler sociala företag.

Tillväxtverket har ett övergripande ansvar tillsammans med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Bara en mindre del av landets långtidsarbetslösa arbetar i ett socialt företag, men verksamheten växer. Enligt den senaste tillgängliga statistiken, för 2012, fanns det ungefär 300 företag med 9.000 deltagare. Företagen bedrivs som ekonomiska föreningar, aktiebolag, stiftelser eller ideella föreningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.