Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Jag har drömt om att göra något bra i Sverige”

Migrationspolitiken blir hetaste frågan på MP:s kongress 26-28 maj. Framför allt handlar det om de ensamkommande och partistyrelsen utmanas av krav på amnesti och stopp för avvisningar till Afghanistan. Vi träffar Zubaid Wahidi, ensamkommande från Afghanistan, och miljöpartisten Nicklas Steorn som är hans fadder.
Migrationspolitiken blir hetaste frågan på MP:s kongress 26-28 maj. Framför allt handlar det om de ensamkommande och partistyrelsen utmanas av krav på amnesti och stopp för avvisningar till Afghanistan. Vi träffar Zubaid Wahidi, ensamkommande från Afghanistan, och miljöpartisten Nicklas Steorn som är hans fadder. Foto: Anette Nantell

Zubaid Wahidi kallar Nicklas Steorn för pappa. Om två veckor ska banden mellan dem klippas, anser myndigheterna. Zubaid Wahidi ska skickas tillbaka till Afghanistan.

– Låt de här ungdomarna vara kvar, säger miljöpartisten Nicklas Steorn.

Mellan Gazhni och Vallentuna är det 800 mil. Zubaid Wahidi sitter i vardagsrummet hemma hos kommunpolitikern Nicklas Steorn och minns den farofyllda, sex månader långa färden från Afghanistan till Sverige, via Iran, Turkiet och Grekland. De betalda smugglarna. Båtfärden över Medelhavet. Han var en av de 35.000 ensamkommande barn och ungdomar som kom hit under den stora flyktingvågen 2015.

Då hade talibanerna enligt Zubaid Wahidi misshandlat honom och försökt rekrytera honom. Hans afghanske pappa hade dödats. Zubaid Wahidi berättar energiskt, på bruten och haltande men ändå fungerande svenska.

– Talibanerna sprängde hans lastbil. Jag måste lämna landet, det fanns ingen säkerhet, säger han.

• Läs även: Migration hetaste frågan inför Miljöpartiets kongress

Nio olika boenden har det blivit sedan Zubaid Wahidi kom till Sverige: HVB-hem, familjehem, asylboenden. När han kom till Vallentuna ljusnade det. Han fick börja på gymnasiets introduktionsprogram och där pluggar han fortfarande. På fritiden håller Zubaid Wahidi i fotbollsträningar i en sporthall i Brottby.

– Jag älskar skolan. I Afghanistan gick jag inte i skolan, bara till moskén. Jag kunde bara läsa Koranen. Nu kan jag snacka svenska och komma in i samhället, säger Zubaid Wahidi.

Hösten 2015 kände den miljöpartistiske kommunpolitikern Nicklas Steorn en växande frustration när det började talas om systemkollaps i flyktingvågens spår. Han såg alla möjligheter att göra en insats i Vallentuna. Han knöt kontakter med olika aktivistnätverk, och startade en aktivitetsgrupp via Facebook. Kyrkan klev fram som en viktig aktör i lokalsamhället.

– Vi började anordna grillkvällar och där träffade jag Zubaid Wahidi och andra flyktingkillar. Han var en av de första som kallades till samtal på Migrationsverket och då blev jag engagerad, säger Nicklas Steorn.

Sedan har banden vuxit sig så starka att Zubaid Wahidi numera kallar Nicklas Steorn för pappa och Nicklas Steorn barn för bror och syster. Han vet inte om hans syskon och mamma i Afghanistan fortfarande lever.

• Läs även analys av Ewa Stenberg: Utrymmet för MP att tvinga fram ny flyktingamnesti är obefintligt

I september 2016 kom så beskedet. Enligt Migrationsverket har Zubaid Wahidi inte kunnat styrka vare sig sin identitet, ålder eller hemort i Afghanistan. Därmed finns det enligt myndigheten ingen grund för att ge honom uppehållstillstånd. I stället ska han utvisas till Afghanistan.

Det är ett land där det är krig. Små barn har vapen. Visa mig, i vilken stad är det säkert?

Nicklas Steorn hjälpte till med överklagandet men även det avslogs. 5 juni ska Zubaid Wahidi ha lämnat Sverige. Han skakar på huvudet.

– Det är ett land där det är krig. Små barn har vapen. Visa mig, i vilken stad är det säkert? Det är inte säkert någonstans, säger Zubaid Wahidi.

Sedan sviker rösten. Ögonen blir blanka, han tittar ner i bordet.

– Det är svårt. Jobbigt.

Nästa helg åker Nicklas Steorn till Linköping som ombud på Miljöpartiets kongress. Han har ställt sig bakom motioner om flyktingamnesti och att avvisningar till Afghanistan ska stoppas. Svårigheterna för MP som en liten partner i en svag koalitionsregering har han förståelse för men han anser att partiet har vikt ner sig för långt.

– Någonstans går en gräns för partiet. Jag kan köpa att vi nästan har stängt landets gränser, även om det smärtar. Men de som redan är här, låt de vara kvar. Jag är inte emot en reglerad invandring men vi måste inse att 2015 var ett extraordinärt tillfälle. Jag vill se Sverige stå upp som en humanitär stormakt och det kan vi göra om vi ger de här ungdomarna amnesti.

Zubaid Wahidis process visar enligt Nicklas Steorn att asylutredningarna inte lever upp till kraven på rättssäkerhet. Dessutom anser han att Sverige borde se flyktingungdomarnas potential.

– Den energin, kraften, engagemanget han har och det goda han vill bidra med och så snabbt som han har lärt sig svenska. Det är sådant slöseri, säger Niklas Steorn med återhållen vrede i rösten.

Han viker ihop den digra mappen med alla handlingar i Zubaid Wahidis ärende. Efter intervjun ska de träffa en advokat. Sista hoppet är att åberopa säkerhetsläget i Afghanistan som hinder för utvisningen.

– Jag har drömt om att göra något bra i Sverige. Jag är inte lat, jag vill plugga, jobba, betala och inte göra något fel, säger Zubaid Wahidi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.