Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Jag minns inte enskilda möten”

En knäckfråga i Nuon-affären är om statsminister Fredrik Reinfeldt kände till den.
Maud Olofssons tidigare statssekreterare Ola Alterå kunde inte bringa klarhet när han frågades ut i Riksdagens konstitutionsutskott (KU).
– Jag har ingen information i denna fråga, säger han.

Statliga Vattenfalls förvärv av holländska Nuon har beskrivits som den sämsta affären i Sveriges historia. Utöver köpeskillingen på 90 miljarder kronor har Nuon-köpet sänkt värdet på Vattenfall med nästan 40 miljarder kronor.

Just nu granskas turerna kring affären i KU.

På tisdagsförmiddagen var det Maud Olofssons tidigare statssekreterare Ola Alterås tur att frågas ut. Han är den ende tyngre medarbetaren från näringsdepartementet som kommer till KU, då både Maud Olofsson och hennes medarbetare Elisabeth Thand-Ringqvist uteblir.

En central fråga är vilka i regeringen som kände till affären. Enligt en intern promemoria på näringsdepartementet ska dåvarande näringsministern Maud Olofsson informerat övriga partiledare i alliansen, däribland statsminister Fredrik Reinfeldt. Olofsson har själv sagt i en radiointervju att hon informerat de övriga partiledarna.

Detta har förnekats av Reinfeldts dåvarande statssekreterare HG Wessberg och finansmarknadsminister Peter Norman. Fredrik Reinfeldt själv har sagt att Nuon-köpet var en fråga för ansvarigt statsråd, det vill säga Maud Olofsson.

Ola Alterå gjorde redan i sin inledning klart att han hade svårt att minnas detaljer i om Nuon-affären.

– Jag har en bra bild av det övergripande arbetet, men jag minns inte enskilda möten eller datum. Jag har inte heller fört några egna anteckningar, sade han.

När det gällde om statsminister Fredrik Reinfeldt informerats av Maud Olofsson var Ola Alterå fåordig.

– Jag har ingen information i denna fråga, sade han.

Socialdemokraten Hans Hoff undrade då om inte Maud Olofsson hade för vana att informera Alterå om händelse i vikt.

– Inte annat om det gav mig anledning att agera, svarade Alterå.

Ola Alterå var dock på det klara med att han själv inte informerat vare sig Fredrik Reinfeldt, Anders Borg eller någon av partiledarna i regeringen.


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.