Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Jämn strid om partiledarskap i V

Jonas Sjöstedt, Rossana Dinamarca, Ulla Andersson och Hans Linde vill alla bli Vänsterpartiets nye ledare.
Jonas Sjöstedt, Rossana Dinamarca, Ulla Andersson och Hans Linde vill alla bli Vänsterpartiets nye ledare. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
En jämn kamp väntar om vem eller vilka som ska efterträda Lars Ohly som ledare för Vänsterpartiet. Och fler än tidigare vill ha ett delat ledarskap – men på många håll är det dött lopp. Det visar en rundringning som TT gjort till partiets 24 distrikt.

– Allt är öppet och jag vet inte hur det slutar, säger Ruzina Stanojevic, ordförande i det mäktiga Skånedistriktet som ska ta fram ett underlag till medlemmarna om fördelar och nackdelar med delat ledarskap.

Stanejovic säger att många unga kvinnor vill se Rossana Dinamarca och en del äldre medlemmar tycker att Jonas Sjöstedt är bäst. Hans Linde är populär för att han är skåning och driver utrikespolitiken bra medan Ulla Andersson möter respekt som ekonomisk talesperson.

De flesta TT talat med har egna favoriter. Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson verkar ha ett litet försprång, men det kan bero på att de var först ut med att tillkännage sin kandidatur.

Mycket beror på om partiet väljer att gå över till Miljöpartiets modell med delat ledarskap.

Tidigare V-kongresser har sagt klart nej till det. Men modellen har fått fler förespråkare och ett tiotal av ordförandena är uttalat för. De flesta menar dock att det för dagen inte går att säga vartåt det lutar.

– Jag tror att det hos oss finns en majoritet för delat ledarskap, det är mer skonsamt för individen, säger Hans Jansson, ordförande i Västmanland, som hoppas på att det blir Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.

Skaraborg har haft delat ledarskap i några år.

– Det har fungerat jättebra, säger ordförande Anna-Karin Landström.

– Men det är viktigt att se till att de två kompletterar varandra.

Vid delat ledarskap har kombinationen Sjöstedt/Andersson en liten ledning. Men det finns förespråkare för andra kombinationer också.

Gotlands ordförande Per Edman vill helst ha Rossana Dinamarca och Hans Linde.

– De är unga och duktiga, säger han.

Väljer partiet att fortsätta med en ledare ligger Sjöstedt lite sämre till. Många tycker att det är dags för en kvinna att leda partiet när Ohly slutar.

– Om det bara blir en partiledare har kvinnorna ett litet försprång, säger Torbjörn Björlund, ordförande i Östergötland.

I bland annat Västerbotten håller distriktet en rådgivande medlemsomröstning, både om namn och om delat ledarskap är värt att pröva.

Partiledarkandidaterna

Ulla Andersson

Född 1963.

Ekonomisk talesperson och vice gruppledare för Vänsterpartiet.

Riksdagsledamot sedan 2006.

Jonas Sjöstedt

Född 1964.

Ledamot i Europaparlamentet 1995-2006.

Riksdagsledamot sedan 2010. Ledamot i EU-nämnden.

Hans Linde

Född 1979.

Utrikespolitisk talesperson och gruppledare för Vänsterpartiet.

Riksdagsledamot sedan 2006.

Rossana Dinamarca

Född 1974.

Vice ordförande, skolpolitisk talesperson och ledamot i utbildningsutskottet.

Ordinarie riksdagsledamot sedan 2002.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.