Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/jamnt-mellan-sabuni-och-ullenhag-i-jakten-pa-ny-l-ledare/

Politik

Jämnt mellan Sabuni och Ullenhag i jakten på ny L-ledare

Nyamko Sabuni kandiderar till partiledarposten i Liberalerna. Foto: Magnus Hallgren

Det väger jämnt mellan Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag i jakten på Jan Björklunds efterträdare. Bägge har förts fram av 15 länsförbund, visar DN:s sammanställning av förslagen till valberedningen. 

Ett namn till sticker ut: Christer Nylander, partiets gruppledare i riksdagen.

Rätta artikel

Jan Björklund avgår som Liberalernas partiledare på landsmötet den 28 juni. Sökandet efter nästa L-ledare är i full gång och valberedningen håller på att runda av vad den kallar för en sonderingsfas. Länsförbund, kommunföreningar och enskilda medlemmar har fritt fått skicka in förslag på personer som de tycker är lämpliga att ta över efter Jan Björklund.

DN har frågat samtliga länsförbund vilka namn de har föreslagit till valberedningen. Ett tydligt mönster syns i svaren. Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag är de två personer som i särklass flest förbund har föreslagit och de ligger helt jämsides. Bägge finns med på listorna från 15 länsförbund (17 av 21 har hittills svarat).

Nyamko Sabuni har redan öppet deklarerat att hon kandiderar till partiledarposten. 

– Jag är tacksam och glad att jag är ett av de namn som länsförbunden har lämnat in. Jag har upplevt ett positivt mottagande men trots allt handlar det ju inte om oss som enskilda personer utan om vilket ledarskap medlemmarna tror att partiet behöver, säger Nyamko Sabuni till DN. 

Erik Ullenhag har ännu inte gett besked om han tänker ställa upp som partiledarkandidat. När det nu visar sig att det finns ett utbrett stöd för honom i partiet lär trycket öka på att han kliver fram.

Läs mer: Kluvna liberaler oense om det avgörande vägvalet

I det här skedet har endast ett fåtal länsförbund tagit ställning för någon enskild kandidat. Valberedningen kommer ur de ganska omfattande listor som har lämnats in vaska fram ett par tre kandidater som sedan ska få mötas i öppen tävlan om partikamraternas gunst. Slutkandidaterna skickas ut på en turné i landet i början av juni för att presentera sig och svara på frågor. 

Möjligen ger förslagen som kommit in en hint om ett tredje namn som skulle kunna skickas ut på turnén: Christer Nylander. Han har föreslagits av tio länsförbund och är därmed klar trea. Christer Nylander är i dag partiets gruppledare i riksdagen. Han var tidigare skolpolitisk talesperson och hörde till den del av riksdagsgruppen som stödde Jan Björklunds linje att öppna för samarbete med Socialdemokraterna.

Varken Nyamko Sabuni eller Erik Ullenhag var involverade i den uppslitande strid som splittrade Liberalerna under regeringsbildningen. Nyamko Sabuni har dock öppnat för samverkan med SD medan Erik Ullenhag har profilerat sig som en tydlig motståndare till Sverigedemokraterna.

De exakta styrkeförhållandena mellan de falanger som föredrar Sabuni respektive Ullenhag går inte att fastställa i det här läget. Bägge finns med på listorna från de stora förbunden som får skicka flest ombud till landsmötet, som Stockholm, Skåne och Västsverige. Saken kompliceras ytterligare av att det inte finns någon samlad bild av läget i Stockholms län. 

DN har dock varit i kontakt med både kommun- och lokalföreningar där. Mönstret är det samma som i riket, att Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag är de vanligast förekommande namnen. Ett visst övertag för Ullenhag kan skönjas där.

Efter turnén med minst två kandidater som valberedningen vill anordna i början av juni är det dags för länsförbunden att slutgiltigt ta ställning för vilken kandidat de stödjer. Utifrån nomineringarna väljer sedan valberedningen ut ett namn som ombuden får rösta om den 28 juni.

Olle Schmidt säger att L nu kommer ha ett möte på torsdag för att se hur de ska gå vidare i frågan om en ny partiledare. 

– Vi ska göra en mer djuplodande analys hur läget är för de kandidater som ligger främst och som våra länsförbund har mest förtroende för. Efter det ska vi titta på vilka vi ska tillfråga om de inte själva går ut och talar om att de kandiderar som Nyamko Sabuni gjorde, säger Schmidt. 

DN har sökt Erik Ullenhag.

Läs mer: Sabuni kandiderar till partiledarposten i Liberalerna