Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Jämställt mellan könen i nya regeringen

01:58. Statsminister Stefan Löfven höll presskonferens där alla nya statsråd var samlade.

Här är den nya regeringen. Största överraskningen stod Alice Bah Kuhnke för som blir ny kulturminister. Doldisen Annika Strandhäll från fackföreningsrörelsen kliver ut i rampljuset som socialförsäkringsminister. Sex av 24 statsrådsposter går till Miljöpartiet där Åsa Romson blir vice statsminister.

Stefan Löfven kallar sitt nya lag för en samarbetsregering, och det parlamentariska läget blir en utmaning. Totalt är det 24 ministrar som ingår i den nya regeringen, 12 män och 12 kvinnor.

– Det har varit en förmån att få samla ett sådant kompetent gäng. Vi är en regering för hela landet, säger Stefan Löfven till TT.

På frågan om det finns några lik i garderoben svarade Löfven:

– Jag har inte sett något som gjort att jag inte har förtroende för dem.

Här är hela listan.

Bland namnen som statsministern läste upp vid regeringsförklaringen fanns både gamla rävar och helt oprövade kort. Mest överraskande namnet var Alice Bah Kuhnke som blir ny kulturminister och kliver av sitt jobb som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen. Hon representerar Miljöpartiet i regeringen.

– Det är både bra och dåligt för kulturpolitiken. Det är bra att det blir en minister som är en del av sektorn, med förtroende inom sektorn. Men det är en svaghet att det inte är en tung politiker med ett kraftfullt politiskt mandat, utan en nybörjare, säger statsvetaren Ulf Bjereld till TT.

Doldisen Annika Strandhäll (S) har sin bakgrund inom facket och får nu byta sin tjänst som ordförande i fackförbundet Vision till att bli landets socialförsäkringsminister. Som chef för socialdepartementet kommer hon bland annat att ansvara för sjukförsäkringen, arbetsskadeförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen, pensioner och föräldraförsäkringen.

– Jag har ett djupt rotat engagemang i dessa frågor. Inte minst föräldraförsäkringen, som också har en avgörande betydelse för hur vi ska nå ett jämställt arbetsliv, säger Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Ett annat mindre känt namn var SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström, 29, som blir folkhälsa-, sjukvård- och idrottsminister, och ses som en föryngring av regeringen. Dessutom skriver han historia som förste sittande SSU-ordföranden att bli statsråd.

– Jag är naturligtvis mycket hedrad och stolt över uppdraget, kommenterar han uppdraget.

Det tidigare kommunalrådet i Halmstad och nya gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic (S) är även hon med sina 27 år en av Sveriges yngsta ministrar någonsin.

Bland de mer förväntade Socialdemokratiska namnen fanns bland annat Margot Wallström som ska axla Carl Bildts mantel som ny utrikesminister. Magdalena Andersson, blir som väntat Sveriges nya finansminister och Morgan Johansson tar över som justitieminister.

MP:s Gustav Fridolin som utbildningsminister var också tämligen givet, liksom att hans parhäst Åsa Romson får ansvar för miljöfrågor som klimat- och miljöminister. Därmed får Ibarahim Baylan som har varit S talesperson för skolfrågor kliva åt sidan, i stället blir han energiminister. Carin Jämtin var en lågoddsare för en ministerpost, men hon stannar kvar som partisekreterare
 för Socialdemokraterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.