Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Jämtin: Den här processen är inte bra

Carin Jämtin före VU-mötet på torsdagen.
Carin Jämtin före VU-mötet på torsdagen. Foto: Bertil Enevåg Ericson
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin uppger att hon har förtroende för Veronica Palm och hur Palm har hanterat Omar Mustafa.
 

Borde inte förklaringen till varför Mustafa uppmanades att avgå ha kommit tidigare?

– Jag har stort förtroende för Palm och ledningen i Stockholms arbetarekommun och det är klart att de har sina processer. Vi är en folkrörelse och det är många som sitter i olika styrelser och som behöver pratas med. Ibland har omvärlden mer bråttom än vi har möjligheten att föra processerna vidare, säger Jämtin.

Har bilden av partiet skadats?

– Vi får se. Det är klart att sådana här processer aldrig är bra för ett parti. Det vi ska jobba vidare med nu är dels hur vi ska utveckla vårt parti, men framför allt visa på att i vårt parti kan alla vara med, säger Jämtin.

Har detta skadat väljarnas förtroende för Socialdemokraternas förmåga att leda landet?

– Vi måste hantera alla situationer och eventuella kriser som uppkommer och nu har Stockholms arbetarekommun haft en dialog med Omar Mustafa och valt att be honom att avgå. Jag har förtroende för det sätt de har hanterat den här krisen. Sedan får vi se.

– Vi har en stark partiledning och en fantastisk partiordförande, säger Jämtin.

Kan det bli aktuellt med en ursäkt till Omar Mustafa för hur partiet har hanterat honom?

– I vårt parti är det partikongressen som utser partistyrelseledamöter på nominering från partidistrikten. Stockholms arbetarekommun har haft en dialog med Omar och valt att be honom att avgå efter den dialogen, det har kommit en förklaring från dem i går, en förklaring som jag har förtroende för, säger Jämtin.

– Jag förstår att det varit en jättejobbig vecka för Omar Mustafa, precis som för alla oss andra, men kanske mest för honom. Nu går vi vidare så får vi utvärdera valberedningsprocesserna.

Men en ursäkt är inte aktuell?

– Stockholms arbetarekommun har nominerat och haft samtal med honom och de kommer säkert fortsätta att ha de samtalen, säger Jämtin.

Men har ni inte haft dubbla måttstockar när det gäller Mustafa? Tro och Solidaritet (förbund för religiösa Socialdemokrater) har också bjudit in talare med extrema åsikter?

– Man kan diskutera olika saker. Det här handlar om vem som ska sitta i vår partistyrelse och det är oerhört viktigt att de som sitter i vår partistyrelse och i ledningen för vårt parti på alla nivåer, att de delar våra grundvärderingar, säger Jämtin.

– Som representant för vårt parti då måste man absolut glasklart stå upp för våra värderingar. Däremot är det också så att vi har dialog med människor som tycker saker som vi inte själva tycker för att vi vill försöka övertyga dem eller helt enkelt förstå hur andra tycker. Det är två skilda saker.

Kan man företräda Islamiska förbundet och S samtidigt?

– Stockholms arbetarkommun har uppenbarligen haft dialog om svårigheter med att sitta på två stolar samtidigt, att vara ordförande för en helt annan organisation och sitta i vår partistyrelse, säger Jämtin.

– I den dialogen har man kommit fram till att be Omar Mustafa att avgå. Självklart kan man vara aktiv muslim, jude eller kristen eller icke troende och sitta i vår partistyrelse.

Men tycker du att man kan företräda Islamiska förbundet och S samtidigt?

– Jag delar Stockholms arbetarekommuns bedömning efter de samtal de har haft med Omar Mustafa, säger Jämtin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.