Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Jämtin tror inte på en Löfveneffekt

Socialdemokraternas positiva siffror gläder partisekreterare Carin Jämtin. Men hon tror inte att de beror på att man har bytt partiordförande från Håkan Juholt till Stefan Löfven.

– Han har gett oss möjligheten att prata om de politiska frågor som vi vill ha fram, jobb, utbildning, näringsliv, säger hon om Stefan Löfven.

Men hon vägrar att tala om någon Löfveneffekt.

I Skops mätning ökar oppositionen; Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går fram medan Miljöpartiet visar samma siffror som vid förra mätningen. För Alliansen är siffrorna dystrare och samtliga fyra partier backar.

Och även om Carin Jämtin inte vill dra för stora växlar på en enda mätning så säger hon att den senaste tiden har gett partiet möjligheten att diskutera frågor som ligger Socialdemokraterna och deras väljare varmt om hjärtat.

Hur ska ni göra för att hålla i den uppgången?

– Vi måste fortsätta arbeta för att det skapas flera jobb, se till att skolan fungerar så att alla elever får en möjlighet att göra sitt bästa och att vuxna kan fortsätta utbilda sig hela livet, säger Jämtin.

Statsminister Reinfeldts förslag om att få svenskarna att jobba till 75 år ger hon inte mycket för:

– Fredrik Reinfeldt har fel fokus. I dag har vi en situation där många inte orkar arbeta tills de fyller 65 år, deras arbeten är helt enkelt för slitsamma. Det gäller snarare att att göra arbetslivet bättre än att höja pensionsåldern.

Ni har fortfarande 3,4 procent kvar till 2010 års valresultat. Hur ska ni ta er tillbaka till de siffrorna?

– Det går fort att rasera ett förtroende och det kommer att ta en bra stund att bygga upp ett nytt. Nu måste vi ut och prata politik. Vi får inte ha bråttom, säger Jämtin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.