Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Jan Björklund gör tummen ner för MP-samarbete

Liberalernas ledare Jan Björklund gör tummen ner för förslaget från Miljöpartiets språkrör om ett samarbete om en grön skatteväxling. Han är inte heller intresserad av att delta i en breddad regering. "Det är helt uteslutet", säger Jan Björklund till DN.

I en intervju i lördagens DN sträckte Miljöpartiets språkrör ut handen till Centerpartiet och Liberalerna om en så kallad grön skatteväxling, det vill säga sänkt skatt på arbete som finansieras med höjda miljö- och klimatskatter. Men Liberalerna är inte intresserade.

– Problemet med Miljöpartiets skattepolitik är att de håller med oss om att höja skatterna på miljöförstöring, Men sedan höjer de skatterna också på arbete och företagande, säger partiledaren Jan Björklund.

Trots att Liberalerna säger sig åtminstone till en del vilja finansiera sänkt skatt på arbete, bland annat slopad värnskatt, med höjda miljöskatter ser Björklund inga möjligheter att komma överens med Miljöpartiet.

– Om regeringen är beredd att genomföra en stor marginalskattesänkning och finansiera den med bland annat högre skatt på miljöförstöring är vi beredda att diskutera det med regeringen, säger han.

Trots uttalandet hoppas Miljöpartiet kunna enas med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna om en grön skatteväxling .

– Jag hoppas att det finns politiska partier som vill ta ansvar, inte minst i miljöfrågorna, säger partisekreteraren Amanda Lind.

Men Liberalerna sågar även MP-språkrörens idé att efter nästa val bredda den rödgröna regeringen tillsammans med C och L.

– Det är helt uteslutet. Jag arbetar varje dag fram till valet för att Sverige ska få en alliansregering. Om alliansen inte vinner valet, utan att vi får ett läge ungefär som i dag, har jag sagt att i ett sådant läge ska vi öppna för ett mer blocköverskridande samarbete. Men jag är tveksam till om Miljöpartiet fungerar. De är inte regeringsdugliga, säger Jan Björklund.

Men Miljöpartiet har ändå inte gett upp.

– Det skulle vara en fördel för landet om vi kunde få till en majoritetsregering. Miljöpartiet vill fortsätta ett hållbart samhällsbygge och vi ser oss gärna som brobyggare mellan blocken, säger Amanda Lind.

Centerpartiet ville på lördagen inte kommentera ett eventuellt samarbete med Miljöpartiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.