Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/jan-bjorklund-infor-gemensam-koldioxidskatt-inom-eu/

Politik

Jan Björklund: Inför gemensam koldioxidskatt inom EU

Foto: Hampus Andersson

Liberalerna går till val på att införa en EU-gemensam koldioxidskatt, sade partiledaren Jan Björklund på Liberalernas riksmöte. Han kommenterade också turerna kring riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahls bostadsaffär. 

– Hon ska avgå. Men jag låter henne smälta de här beskeden i några dagar till, säger Björklund.

Rätta artikel

Flera hundra liberaler samlades till riksmöte i Västerås under helgen för att diskutera EU-valet i maj. Samtidigt överskuggades agendan av en rad problem. Partiet står inför ett partiledarbyte efter att Jan Björklund aviserade sin avgång i en tid när partiet kämpar mot opinionssiffror under riksdagsspärren. Samtidigt stormar det kring EU-parlamentarikern Cecilia Wikströms sidouppdrag som styrelseledamot i två börsbolag och riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahls lägenhetsaffärer. 

– Hennes argument att hon inte ska avgå eftersom hon vill invänta en rättsprocess är inte tillfyllest, säger Jan Björklund om Emma Carlsson Löfdahl som under gårdagen meddelade att hon tar en time out. 

Som svar på frågan om hur långt det kan gå innan det blir ett uteslutningsärende svarade Björklund: 

– Hon ska avgå. Men jag låter henne smälta de här beskeden i några dagar till.

I EU-parlamentsvalet 2014 fick Liberalerna 9,9 procent och två mandat. Inför vårens val är läget betydligt mer prekärt. I DN/Ipsos februarimätning ligger partiet på riksdagsspärren med 4 procent, en och en halv procentenhet under höstens valresultat. I Svensk väljaropinion, en sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot landar L på 3,8 procent.

I ett tal till partikollegerna på lördagseftermiddagen adresserade partiledaren Jan Björklund turbulensen i partiet. Regeringsbildningen var en prövning för Liberalerna, konstaterar han. 

– De förtroendesiffror som vi ser nu kan ingen vara nöjd med, men jag är övertygad om att de är en kortsiktig effekt av det här debaclet under hösten och vintern. 

L går till val på ett tuffare EU. Bland annat genom en gemensam skatt på utsläpp. Något de andra riksdagspartierna säger nej till i dag, enligt Jan Björklund.

– Det behövs en gemensam koldioxidskatt inom unionen så att det inte längre lönar sig att flytta utsläppen till länder med lägre ambition. Vi måste också ta nästa steg för att göra EU mer handlingskraftigt. Om var och en av de 28 länderna har veto blir det ingen koldioxidskatt, därför borde den här typen av beslut fattas med kvalificerad majoritet, säger Björklund.

Hur ser utsikterna ut inför EU-valet i maj med tanke på de problem ni nu har? 

– Vi är inne i en hantering av ett antal akuta problem. Men det kommer gå över. Det är två och en halv månad kvar till valet och valkampanjen kommer äga rum sista månaden i maj. Jag är inte orolig. Vi är unika bland de svenska riksdagspartierna eftersom vi vill fördjupa EU-samarbetet.

DN har sökt Emma Carlsson Löfdahl.

Läs mer: Wikström väljer styrelseuppdrag – petas från EU-lista