Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Jerusalem Post: Två aktivister i Sveriges regering

Foto: Jonas Ekströmer/Fredrik Persson/TT

Två miljöpartistiska ministrar i Sveriges nya regering har en historia av antiisraeliska aktioner och har också frihetsberövats av Israel för att ha brutit mot nationella och internationella lagar. Det skriver Jerusalem Post.

Sveriges regerings uttalande om att Palestina ska erkännas som en suverän stat har väckt stor uppmärksamhet i Israel. Där har det på en del håll uppfattats som ett Israelfientligt utspel.

Jerusalem Post tar bland annat upp att Mehmet Kaplan, nyutsedd bostads- och stadsutvecklingsminister, var ombord på ett av fartygen i Gazakonvojen som 2010 bordades av den israeliska flottan på internationellt vatten. Konvojen försökte bryta Israels och Egyptens sjöblockad av Gazaremsan – en blockad som inleddes 2007 när Hamas tog kontroll över området. Under bordningen dödades nio av aktivisterna.

Mehmet Kaplan frihetsberövades, tillsammans med bland andra författaren Henning Mankell.

Jerusalem Post har intervjuat Lisa Abramowicz, generalsekreterare för Svensk Israel-Information. Hon säger till tidningen att Mehmet Kaplan motsätter sig existensen av en judisk stat. För DN utvecklar hon sitt resonemang:

– I samband med Gazakriget i somras talade han om att befria Jerusalem, och att Palestina varit utsatt för 66 år av ockupation. Det resonemanget innebär ju att allt område – det som blev staten Israel (1948, red anm) efter ett FN-beslut – inte är legitimt, det är ockuperat, säger Lisa Abramowicz.

Mehmet Kaplan säger till DN att ”66 års ockupation” rör sig om en ”felsägning” från hans sida.

– Jag syftade på 1967, säger han.

Det var då det tredje arabisk-israeliska kriget, sexdagarskriget, bröt ut. Efter sex dagars strider hade Israels armé och flyg besegrat de egyptiska, syriska och jordanska styrkorna. Israel ockuperade från juni 1967 Golanhöjderna, Gazaremsan och Västbanken, inklusive Östra Jerusalem.

När det gäller konflikten mellan Israel och Palestina så vill Kaplan se en tvåstatslösning med 1967 års gränser.

Mehmet Kaplan orsakade uppståndelse vid ett seminarium om islamofobi i Almedalen. Han påstods där ha jämfört svenska jihadister som reser till Syrien för att delta i strider med svenska frivilliga i vinterkriget mellan Finland och Sovjetunionen 1939–1940.

Till DN säger Kaplan att han missförståtts.

– Jag tycker det är helt fel att människor åker från Sverige till Syrien för att delta i strider, säger han.

På vilket sätt jämförde du svenska frivilliga i finska vinterkriget med svenska jihadister som reser till Syrien för att strida?

– Jag gjorde inte jämförelsen. Jag sade i ett längre resonemang att svenskar genom historien åkt för att delta i olika krig. Jag nämnde flera krig som exempel på det.

– Finska vinterkriget går inte att jämföra med kriget i Syrien. I finska vinterkriget försvarade sig en finländsk demokrati mot stormakten och diktaturen Sovjetunionen.

Jerusalem Post skriver också att Gustav Fridolin, utbildningsminister i den nytillträdda regeringen, greps på Västbanken 2003 i samband med en protest mot Israels bygge av den så kallade säkerhetsbarriären – en barriär som bland annat utgörs av taggtrådsstängsel, betongmurar, diken och elektroniska övervakningssystem. ”Fridolin deltog i protester tillsammans med de propalestinska organisationerna International Solidarity Movement (ISM), Grassroots International och Anarkister mot muren”, skriver tidningen.

En ledarartikel i tidningen Haaretz (obeorende liberal) lyder ”Sverige är inte mot Israel” apropå den svenska regeringens Palestinauttalande.

Tidningen konstaterar att det förekommer antisemitism i Sverige, men att situationen inte går att jämföra med den i exempelvis Frankrike. ”Invandrare från hela världen, inklusive Mellanöstern, har med relativt stor framgång smält in i samhället, och ingen försöker införa sharialagar i landet. Hur som helst så vore det, för att förstå Löfvens uttalande, mer givande att undersöka den politiska verklighet som han verkar i än att söka efter islamistiska konspirationer.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.