Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/jimmie-akesson-alliansen-existerar-inte-langre/

Politik

Jimmie Åkesson: Alliansen existerar inte längre

Foto: Mickan Palmqvist

Den mittenöverenskommelse mellan S, C , L och MP som presenterats under dagen har inte tidigare varit känd för Sverigedemokraterna. 

”Nu blir vårt fokus att utgöra en kraftfull och aktiv opposition för att tillsammans med M och KD säkerställa en konservativ majoritet i riksdagen efter nästa val”, skriver partiledaren Jimmie Åkesson i en kommentar till DN.

Rätta artikel

Enligt Sverigedemokraternas pressekreterare Oskar Cavalli-Björkman har partiet inte känt till överenskommelsen innan den presenterades under fredagen. SD ska inte heller ha fört samtal med de andra partierna under den senaste tiden.

Det är precis nu egentligen vi fick reda på den, det är med dagens rapportering, säger han till DN.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver i en mejlkommentar till DN att dagens besked innebär en väntad utveckling av det politiska landskapet och att den nya blockgränsen går ”mellan vänsterliberalism och konservatism”.

Naturligtvis hade jag föredragit att Sverige skulle få ett annat regeringsunderlag”, skriver han. 

Åkesson skriver även att partiet nu laddar om för att gå i opposition tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, som inte heller är en del av den överenskommelse som presenterats under dagen.

”Men nu blir vårt fokus att utgöra en kraftfull och aktiv opposition för att tillsammans med M och KD säkerställa en konservativ majoritet i riksdagen efter nästa val.”

Med C:s och L:s överenskommelse över blockgränsen är det även tydligt att det tidigare allianssamarbetet mellan partierna är över, kommenterar Åkesson.

”Ingen kan nu längre med någon som helst trovärdighet hävda att ’Alliansen’ fortfarande existerar.”

Centerpartiets besked kritiseras även av Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

”Idag är en tung dag. Centerpartiet, som en gång var drivande i att skapa Alliansen, har i dag valt att avsluta densamma”, skriver hon på facebook.

Kristdemokraternas Sara Skyttedal går till hårt angrepp mot Centerpartiets besked, i ett inlägg på twitter.

https://twitter.com/skyttedal/status/1083734954113204224

Vidare frågar hon sig om Vänsterpartiet ”ens borde överväga att bara lägga sig platta och släppa fram liberala reformer helt gratis när de definitivt skulle gynnas av ett extra val?”

Vänsterpartiet väljer att inte kommentera dagens besked för DN.

– Vi lämnar inga kommentar alls för tillfället. Jag kan inte svara på om eller när vi kommer göra det heller, säger Tommy Gabrielsson, pressekreterare för Vänsterpartiet till DN.

Ewa Stenberg: Motståndet mot SD väger tyngre än borgerligheten för C