Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Jimmie Åkesson chattade med DN:s läsare

Foto: Eva Tedesjö

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson chattade med DN:s läsare på fredagsförmiddagen.

dn.se: Välkomna! Då kan vi köra igång chatten med Jimmie Åkesson.

PE: Hur ser du på att över en fjärdedel av partiets ledamöter har hoppat av och i fyra kommuner står SD:s platser i fullmäktige tomma?

Jimmie Åkesson: Jag vet inte huruvida de siffrorna stämmer, men jag känner naturligtvis till att problemet existerar. Det beror fr a på att vi i en del kommuner växte fortare än organisationen kunde hantera. Idag skulle vi kunna tillsätta alla dessa platser, men det tillåter inte systemet. Sedan 2010 har vi växt oerhört mycket och räknar med att dessa problem blir mindre påtaliga under nästa period.

Erik: Putins Ryssland har nära och varma relationer med t ex Jobbik, Front National och UKIP. Hur ser SD på Putins Ryssland?

Jimmie Åkesson: Vi har deltagit i de majoritetsbeslut som fattats i riksdagen avseende fördömandet av Rysslands agerande. Jag är osäker på vilka relationer andra partier i Europa har med Ryssland. Vi har inga relationer.

maja: vad vill ni ändra på i sjukförsäkringen och möjligheterna att få sjukersättning när man inte kan jobba

Jimmie Åkesson: Vi har inte lagt några skarpa förslag kring detta, men återkommer i valmanifestet. I grunden delar vi uppfattningen att arbetsförmåga ska vara avgörande, men de konsekvenser regeringens utbudspolitik har fått måste givetvis åtgärdas.

JT: Du hänvisar i DN-intervjun till att 50% av svenskarna är oroliga på grund av invandring, men missar att nästan 80% av svenskarna är oroliga på grund av ökad främlingsfientlighet. Hur ser du på det?

Jimmie Åkesson: Jag drar slutsatsen att en stor del av befolkningen delar min uppfattning att kritik mot massinvandring och s k främlingsfientlighet är olika saker. Debatten måste nyanseras.

scibo: SD lär vara i behov av fler bra riksdagsledamöter till nästa mandatperiod. Hur aktiva är ni för att se till att ni har tillräckligt många och bra sådana?

Jimmie Åkesson: Medlemmarna har utsett ca 100 personer som kandidater till riksdagen. De är utvalda för att de alla fyller en funktion i det lag vi avser bygga efter valet. Öht har förstås konkurrensen om dessa platser ökat i takt med att partiet växt, och rimligen har det också höjt nivån totalt sett. Jag känner mig mkt trygg med de listor vi går till val på.

Oscar: Jimmie, hur ser du på den ekonomiska tillväxten i Asien och i många delar av Afrika? Hur ska Sverige med sin lilla befolkning kunna bibehålla den ekonomiska stabiliteten vi har idag när större delen av världen har stabiliserats och konkurrensen ökat.

Jimmie Åkesson: Vi ska bibehålla och stärka vår konkurrenskraft genom fortsatt fokus på kvalitet, utbildning, kompetens och innovationer.

Mona : Ni har även nämnt att ni är väldigt positiva mot kärnkraft, är ni redo att gå emot folkomröstningen och göra det tillåtet för företag att bygga fler kärnkraft?

Jimmie Åkesson: Vi vill förnya och utveckla kärnkraften. Det är en rimlig position i förhållande till industrins behov och mål om att bibehålla en koldioxidneutral elproduktion.

Niklas: Får ofta intrycket att SD ger en mörk bild av framtiden. Hur ser du på Sveriges framtid?

Jimmie Åkesson: Det är min övertygelse att utvecklingen mot segregation och utanförskap måste brytas. Vi pratar mycket om det, och om konsekvenserna av den förda politiken, men givetvis är jag optimist i den meningen att jag varje dag arbetar för att förändra politikens inriktning.

Peo: SD vill begränsa invandringen till Sverige. Enligt mig kan invandring boda både gott och ont i ett land. Är det ingen bra idé anser ni att låta människor i landet som uppför sig bra och följer lagar och sköter skola få stanna? Medan människor som missköter sig får återvända hem till sitt hemland.

Jimmie Åkesson: Jo, ungefär så ser vi det också. Det viktigaste är att invandringen är begränsad, så att vi kan ge en vettig introduktion, och att vi ställer krav på dem som kommer.

7ster: Hej Jimmie, Är du feminist?

Jimmie Åkesson: Jag är sverigedemokrat, socialkonservativ och nationalist. Det räcker. Jag tror på och arbetar för jämställdhet. T ex satsar vi på förbättrade arbetsvillkor i vård och omsorg (ökade möjligheter till heltid, bort med delade pass osv) för att uppvärdera kvinnodominerade yrken.

pelle: Jag tror att det fria skolvalet förstärker segregationen och utanförskapet. Det bidrar också till svaga resultat i pisa undersökningar och svårigheter att få arbete efter avslutad skolgång pga svaga resultat. Hur ser ni på fria skolvalet? Pelle

Jimmie Åkesson: Vi pekar fr a ut kommunaliseringen och den extrema friskolereformen som de strukturella problemen bakom utvecklingen. Därför vill vi återförstatliga skolan och motverka överetablering av friskolor.

kalle: Om du skulle bosätta i ett annat land än Sverige var skulle det i så fall bli?

Jimmie Åkesson: Jag är alldeles för hemmakär för att bosätta mig i ett annat land, eller ens en annan stad. Däremot besöker jag gärna andra länder. Senast var jag i Jordanien.

Markus: Hej Jimmie. Befolkningen i Sverige blir allt äldre vilket ställer krav på att antalet anställda inom äldreboende och inom palliativ vård måste öka för att kunna ta hand om den åldrande befolkningen. Idag är består denna vårdpersonal till stor del av invandrare. Därför undrar jag vilka som ska ta dessa arbeten i framtiden om invandringen minskar? För mig som närmar mig den åldern är det en viktigt fråga, eftersom jag ser att infödda svenskar inte utgör en stor del av denna vårdande arbetsgrupp.

Jimmie Åkesson: Vi måste bättre matcha de befintliga arbetskraften mot behoven. Dessutom är det ett problem att vård- och omsorgsyrkena i Sverige är så oattraktiva så att sjuksköterskor och läkare väljer att arbeta utomlands (t ex Norge). Därför satsar vi på utbildning, fortbildning (t ex fortsatt omvårdsnadslyft) och förbättrade arbetsvillkor i vård och omsorg.

Patrik : Hej! Det svenska jordbruket har i stort sett avvecklats och Sverige är vad jag förstår bara självförsörjande på livsmedel till ca 40%. Det är oroväckande med tanke på eventuella kommande kriser och konflikter, har Sverigedemokraterna någon strategi för att häva denna negativa utveckling?

Jimmie Åkesson: Det är oroande att självförsörjningsgraden sjunker. Vi vill stärka svenska bönders konkurrenskraft och t ex motverka att de konkurreras ut av EU-bönder som producerar billigare genom att behandla djur illa. Överhuvudtaget vill vi avskaffa EU:s jordbrukspolitik och istället betrakta jordbruket som en nationell angelägenhet.

Julia: Varför vill du inskränka på kvinnors aborträtt, vi äger vår kropp. Varför vill du gå 100 år bakåt i tiden och arbeta mot jämställdhet?

Jimmie Åkesson: Vi är för fri abort. Vi har redan idag begränsningar i aborträtten. Vi vill modernisera en 40 år gammal lag genom att flytta gränsen för fri abort några veckor. Dock tror jag inte att det är det som är avgörande när det gäller att långsiktigt få ner de oroväckande höga aborttalen. Jag tror främst på öppen diskussion kring de här etiskt viktiga frågorna.

Jimmie Åkesson: Tack för alla frågor. Nu måste jag vidare. Trevlig helg!

dn.se: Det fick bli sista frågan. Vi avslutar därmed chatten. Tack till Jimmie Åkesson och alla ni andra som medverkat

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.