Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Jimmie Åkesson hyllar invandrarfientlig sajt

Jimmie Åkesson ser den invandringsfientliga sajten Avpixlat som en del av SD:s sunda nätrörelse.
Jimmie Åkesson ser den invandringsfientliga sajten Avpixlat som en del av SD:s sunda nätrörelse. Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tar avstånd från statsminister Fredrik Reinfeldts anklagelser om att partiet är främlingsfientligt. Samtidigt hyllar han en invandrarfientlig sajt som talar om en ”massinvasion av somalier”.

Det var i en intervju med Sydsvenskan i helgen som statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gick till attack mot Sverigedemokraterna och dömde ut det som ett främlingsfientligt parti. Nu slår SD:s partiledare Jimmie Åkesson tillbaka mot statsministern.

– Vi är motståndare till den ansvarslösa invandringspolitik som Fredrik Reinfeldt är ansvarig för. Det måste man kunna vara utan att stämplas som fientlig, säger Jimmie Åkesson till Sydsvenskan.

I intervjun med Sydsvenskan säger sig statsministern själv utsättas för rasism av SD-supportrar på nätet som kallar honom bland annat för ”32-delsnegern”. Men enligt Åkesson är det bara nät-troll som har missuppfattat Sverigedemokraternas politik.

– Om man kallar statsministern för en sådan sak har man missuppfattat vår politik. Då tycker man inte som vi, säger Åkesson.

Samtidigt som Sverigedemokraterna försöker tvätta bort sin främlingsfientliga stämpel uttrycker nu partiledaren sitt stöd för en sajt som beskrivs som just invandrarfientlig. Det är sedan tidigare känt att Jimmie Åkessons riksdagskollega Kent Ekeroth (SD) samlat in pengar till den invandringsfientliga sajten Politiskt inkorrekt, och nu gör samma sak med efterträdaren Avpixlat. Sajten skriver bland annat att en ”massinvasion av somalier” hotar Katrineholm. Enligt Åkesson hör sajten till den sunda delen av den Sverigedemokratiska nätrörelsen, även om han själv inte skulle använda samma språkbruk.

– Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra, säger Jimmie Åkesson till Sydsvenskan.

I en DN-intervju beställde SD:s partisekreterare Björn Söder en ”negerboll” i riksdagens kafé. Sydsvenskans reporter ställer frågan till Jimmie Åkesson om det är ett problematiskt språkbruk.

– Nej. Väldigt få människor utanför den politiskt korrekta eliten reagerar särskilt starkt på sånt. Det är en vedertagen benämning på den sortens bakverk, säger Jimmie Åkesson.

Enligt tidningen har dock Åkesson själv valt bort uttrycket eftersom "människor med svart hudfärg inte vill bli kallade det".

Statsminister Fredrik Reinfeldt anklagade även Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt för att sakna Mona Sahlings engagemang i avståndstagandet mot SD. På den punkten är Jimmie Åkesson och Fredrik Reinfeldt överens.

– Det är uppenbart. Juholt är mer av en pragmatiker som ser en möjlighet att driva igenom vissa förslag med vår hjälp. Det är bra, säger SD-ledaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.