Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Jimmie Åkesson om nazisterna: ”Ett gäng fega töntar”

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: Roger Turesson

Under sitt tal i Almedalen gick Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson till attack mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. 

”Nazism kan aldrig vara nationalism”, sa Åkesson. 

VAL 2018

Jimmie Åkessons tal i Almedalen har hittills i mångt och mycket varit en hyllning till nationalismen, och en kritik mot Jan Björklunds tal i Almedalen tidigare i veckan, där Liberalernas ledare berättade att han är ”livrädd för nationalismen”. 

”Jag noterade att Björklund fick viss draghjälp av Sveriges framgångar i fotbolls-VM i tisdags, men utan nationalism hade det inte funnits något fotbolls-VM för det hade inte funnits några nationer”, sa Åkesson.

Åkesson valde också att gå till attack mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), vars medlemmar också fanns på plats för att protestera mot Åkesson. Enligt Åkesson är NMR ”ett gäng fega töntar”, som under falsk flagg kallar sig nationalister.

”Nazism kan aldrig vara nationalism. Nazismen är en antidemokratisk, socialistisk, rasistisk, imperialistisk, internationalistisk våldsideologi som saknar allt existensberättigande i ett demokratiskt samhälle”, sa Åkesson till applåder.

Ett annat tema i Åkessons tal var trygghet, och partiledaren lyfte flera händelser och tal som han menar visar på en ökande otrygghet i Sverige. Bland annat lyfte Åkesson det historiskt stora antalet skjutningar med dödlig utgång, det ökande antalet anmälda sexualbrott och att människor i dag är mer oroade för bostadsinbrott. Åkesson tog också upp kritiken om att han och hans parti skulle svartmåla situationen i Sverige.

”Vissa hävdar att vi svartmålar, att vi spelar på människors rädsla men att tala om de problem som finns är inte att svartmåla. Det är att ta ansvar. Det är den som skönmålar och förnekar verkliga problem som agerar ansvarslöst”, sa Åkesson.

Åkesson riktade också kritik mot regeringen Löfven, som han menar misslyckats med att utnyttja den högkonjunktur som råder i Sverige. Enligt Åkesson har pengar som skulle kunnat användas på annat lagts på asylinvandring.

”Stefan Löfvens regering har under sina fyra år vid makten prioriterat asylinvandring framför det som våra skattemedel rimligen får anses vara avsedda för.”

Partiet Sverigedemokraterna bildades år 1988 av bland andra Gustaf Ekström, som frivilligt deltog i andra världskriget i Nazitysklands Waffen-SS. År 1995 förnyade Mikael Jansson partiet, och bröt med det nazistiska förflutna. Jimmie Åkesson gick med i partiet på nyårsafton 1994-1995.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.