Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Jimmie Åkesson vill höja kraven på medborgarskap - S och M gör tummen ner

01:21. Åkesson: Ska ha ett A-lag i Sverige.

Sverigedemokraterna vill införa ett tillfälligt stopp för att utfärda svenskt medborgarskap för utlandsfödda. Partiledaren Jimmie Åkesson vill se en utredning för att höja kraven för att bli svensk medborgare. Men både Socialdemokraterna och Moderaterna säger nej.

– Vi vill uppvärdera medborgarskapet. Det är för lätt att bli svensk medborgare i dag. Det ska ställas högre krav, säger Jimmie Åkesson som på tisdagen besökte riksdagsjournalisternas förening.

SD-ledaren vill förhindra att den stora mängd flyktingar som kommit till landet i fjol ”alltför lätt” blir svenska medborgare. En utredning ska tillsättas, föreslår SD som tagit ett initiativ i riksdagens socialförsäkringsutskott. I väntan på en utredning vill partiet att inga nya medborgarskap ska beviljas för utlandsfödda, förutom vid adoptioner och liknande.

– I övrigt vill vi ha ett tillfälligt stopp, säger Jimmie Åkesson.

SD-ledaren säger att partiet i sin kommande vårskuggbudget föreslår att det ska vara en skillnad på tillgång till välfärdstjänster om man är medborgare eller inte. Men han vill ännu inte precisera vilka bidrag eller förmåner som icke-medborgare från länder utanför EES-området inte ska ha tillgång till.

– Det handlar framför allt om att minska bidragen till icke-medborgare, säger Jimmie Åkesson.

Men hur håller man ihop samhället, som ni säger, om det blir ett slags A- och ett B-lag?

– Syftet är inte att vi ska ha ett A-lag och ett B-lag, utan att vi ska ha ett A-lag i Sverige. Det ska vara ett samanhållet samhälle. Därför är det rimligt att det betyder något att bli svensk. Det gör det inte i dag.

Åkesson tycker att språk och samhällsorientering kan vara krav som ska ställas på medborgarskapet. SD:s linje har tidigare varit att det ska ta upp till tio år att bli svensk medborgare.

– Men det krävs bred samsyn för att vi ska kunna komma överens, säger han.

Men någon utredning blir det knappast eftersom de två största riksdagspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, säger nej.

– Det är inget smart förslag. Jag kan inte se att det tillför något, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.

Moderaterna, som i måndags föreslog att etableringsersättningen för nyanlända skulle sänkas för de som inte klarar ett obligatoriskt samhällsprov, gör också tummen ner.

– Förslaget löser inte problemen. Vill man uppnå att fler ska ta del av våra värderingar, rättigheter och skyldigheter ska man göra det tidigare när man kommer som nyanländ, säger Elisabeth Svantesson (M), migrationspolitisk talesperson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.