Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängs

SD-ledaren Jimmie Åkesson under ett torgmöte den 4 september i antingen Södertälje eller Huddinge inför valet.
SD-ledaren Jimmie Åkesson under ett torgmöte den 4 september i antingen Södertälje eller Huddinge inför valet. Foto: Roger Turesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängs till den sista januari. Det uppger Åkessons pressekreterare Henrik Vinge för DN. ”Det här är vad vi hade väntat oss”, säger han.

Gruppledaren Mattias Karlsson kommer att fortsätta som vikarierande partiledare. Det innebär bland annat att han representerar SD i partiledardebatten i riksdagen i januari.

​– Det är vad vi hade väntat oss. Vi var beredda på att det skulle bli en förlängning. Samma typ av sjukskrivning fortskrider i ytterligare två månader, säger Henrik Vinge som också är pressekreterare åt Mattias Karlsson.

Jimmie Åkesson har varit heltidssjukskriven sedan den 17 oktober för utmattningssyndrom. Han ska ändå ha ett avgörande inflytande på budgetomröstningen den 3 december, har Mattias Karlsson tidigare sagt till DN.

Läs mer: Mattias Karlsson kan tänka sig nyval

På tisdagseftermiddagen håller Sverigedemokraterna gruppmöte som ska ledas av Mattias Karlsson som under dagen kommer tillbaka från en resa i USA. Han har tidigare sagt att ett besked om hur partiet ställer sig i budgetomröstningen i riksdagen den 3 december troligen kommer i samband med budgetdebatten samma dag.

Läs mer: SD-karlsson kliver ut ur skuggan

Rättelse 2014-11-25 21:03
Bildtexten i anslutning till denna artikel hade inledningsvis en felaktig formulering om att publiken vände Jimmie Åkesson ryggen. Uppenbarligen var det en missvisande beskrivning. DN beklagar.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.