Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Så väl stämde påståendena i Jimmie Åkessons tal i Almedalen

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: Roger Turesson

Lördagen var Sverigedemokraternas dag i Almedalen och innehöll ett tal av partiledaren Jimmie Åkesson. DN faktakollade Jimmie Åkessons påståenden i realtid.

VAL 2018

”Vi har under den senaste tioårsperioden ökat vår befolkning med närmare en miljon människor.”

Sant. 2008 uppgick Sveriges befolkning till drygt 9,25 miljoner människor, enligt siffror från SCB. När 2017 gick över till 2018 uppgick befolkningssiffran till drygt 10,12 miljoner.

”Oron för inbrott i hemmet ökar. Mitt hem ska vara min fristad, min egen borg. Men så är det inte längre. Förra året uppgav tjugo procent av befolkningen att de oroar sig för bostadsinbrott. Andelen är särskilt hög bland kvinnor, där nästan var fjärde lever med en ständig rädsla för att någon ska bryta sig in.”

Sant. Siffror från Brå:s Nationella trygghetsundersökning för 2017 visar att 20 procent av befolkningen var mycket oroliga för inbrott år 2017. Det är en ökning sedan 2016, när samma siffra låg på 19 procent - den högsta siffran sedan 2006 när 17 procent uppgav att de var mycket oroliga för inbrott. Åkessons påstående om att andelen är särskilt hög bland kvinnor är också korrekt. Enligt Brå:s siffror uppgav 23 procent av kvinnorna att de var mycket oroliga för inbrott 2017, även det den högsta siffran sedan åtminstone 2006.

Under 2017 anmäldes runt 22.600 bostadsinbrott, enligt Brå. Det är en ökning med tre procent jämfört med 2016.

“Jo, det är att det skjuts som aldrig förr på våra gator.”

Delvis sant. 2017 uppgick antalet konstaterade fall av dödligt våld i Sverige till 113 personer, jämfört med 81 personer år 2011. Nyckeltalet började Brå använda 2002, och under perioden 2003-2007 låg siffran på i genomsnitt 94 fall av konstaterat dödligt våld i Sverige. Dödligt våld som resultat av skjutvapen har även det gått upp. År 2017 användes skjutvapen i 40 fall, tio fler fall än 2016. 2011, när Brå började indela de konstaterade fallen av dödligt våld även efter om brotten begicks med eller utan användning av skjutvapen, var antalet 17.

Under 2018 har man dock sett ett minskat antal skjutningar totalt sett. Från januari till april 2017 inträffade 100 skjutningar i landet, under samma period i år var siffran 59, enligt SVT. Antalet dödsskjutningar i Malmö är dock hittills i år högre än på åtminstone sju år, även om antalet skjutningar totalt sett varit färre.

– Antalet skjutningar är i år färre, förra året hade vi totalt 65 stycken skjutningar, fram till sista juni i år hade vi haft 14, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, till SVT tidigare under lördagen.

“Det är att bara en av fem utländska våldtäktsmän som bor i Sverige utvisas.”

Mestadels fel, men det beror på hur man räknar. DN har tidigare faktakollat Jimmie Åkesson när han förde fram ett liknande uttalande. Jimmie Åkessons uttalande är korrekt om man tittar specifikt på gruppen utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige. Icke-folkbokförda utvisas i mycket högre grad, både procentuellt och räknat i individer, och om man exkluderar dem blir bilden missvisande. Personer kan bo i Sverige utan att vara folkbokförda i landet, och tittar man på den gruppen utvisas 63 procent av alla som är utländska medborgare.

”Det är att sexualbrotten – våldtäkter – har ökat i en skrämmande takt”

Delvis sant. DN:s fakta i frågan har granskat om våldtäkter ökat i Sverige, och kom fram till att antalet polisanmälda våldtäkter har ökat – dock inte på ett dramatiskt sätt. Dessutom är det sannolikt att en stor del av ökningen beror på att lagstiftningen ändrats och definitionen av våldtäkt har breddats. Data från sjukvården tyder på att antalet våldtäkter har varit i stort sett oförändrat över tid. Mellan 2015 och 2017 ökade dock antalet patienter som vårdades på sjukhus i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

”Det är att en helt vanlig medborgare sprängs till döds av en handgranat som han har hittat på gatan.”

Sant. I januari i år dödades en man som stannade till vid ett föremål som sedan visade sig vara en handgranat vid tunnelbanestationen Vårby Gård i Stockholm. Just när han närmade sig exploderade handgranaten, och den 63-årige mannen avled senare på sjukhuset. En kvinna skadades också vid explosionen. 

”En annan sak jag reagerade på i veckan var när vår kära utrikesminister sa att de som röstar på Sverigedemokraterna inte har förstått vad vi tycker.”

Delvis sant. I söndags intervjuades utrikesminister Margot Wallström i Aftonbladet. Då sa hon att, ”Många känner inte till att de vill begränsa aborträtten, återinföra sambeskattning, göra sig av med pappamånaderna i föräldraförsäkringen och ta tillbaka vårdnadsbidraget, som gjorde att nyanlända kvinnor aldrig kom ut på arbetsmarknaden.” Det utrikesministern syftar på med ”många” är i det här fallet inte nödvändigtvis SD-väljare, utan riktar sig snarare till Alliansväljare som eventuellt skulle gå med på att Moderaterna närmar sig SD.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.