Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Jobb och klimat dominerade debatten

"Jobben är valets huvudfråga." Det var statsminister Fredrik Reinfeldts budskap när han inledde partiledardebatten på onsdagen. Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg svarade med att peka på att 400.000 svenskar är arbetslösa och att budgetunderskottet växer.

– Sverige går mot 87 miljarder kronor i underskott, varnade Mikael Damberg och pekade på Ekonomistyrningsverkets senaste prognos för statens finanser 2014.

Reinfeldt (M) pekade på att regeringens politik är att det är rätt att hålla uppe efterfrågan. Han anklagade S för att lova allt och samtidigt anklaga regeringen för att vara oansvarig med statsfinanserna.

– Det tänjer faktiskt gränsen för det anständiga, svarade Reinfeldt upprört.

Mikael Damberg replikerade att statsfinanserna gått från 65 miljarder kronor i överskott till att vara på väg mot ett underskott på 87 miljarder kronor sedan valet 2006.

Statsministern, med finansminister Anders Borg (M) på plats i riksdagens kammare, välkomnade att Socialdemokraterna vill debattera jobben och ekonomin. Det kan bero på att det är en fråga som svenska folket enligt opinikonsmätningar fortfarande har ett större förtroende för regeringen än Socialdemokraterna.

Mikael Damberg företräder Socialdemokraterna i partiledardebatten eftersom S-ledaren Stefan Löfven inte sitter i riksdagen. Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson saknas eftersom han nyligen blivit pappa för första gången. SD-gruppledaren Björn Söder ersätter och gör därmed debut i en partiledardebatt.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tyckte att regeringen undviker att tala om miljöfrågor och klimatförändringen.

– Hur kommer det sig att du bryter löftet till Obama och havererar EU:s miljöpolitik med ökade satsningar på kol? frågade hon.

Björn Söder (SD) undrade om regeringen var beredd att ändra lagen före mängdrabatt på brott.

Reinfeldt svarade att det inte är en bra återspegling av brottsligheten att bara titta på anmälda brott. Han framhöll att den nationella trygghetsundersökningen som publicerades nyligen visar på något annat.

– Trygghetskänslan växer i Sverige. Sverigedemokraterna ger en missvisande bild, sade Reinfeldt.

Söder svarade att han inte litade på undersökningarna.

– Jag tycker att man ska ta den typen av mätningar med en nypa salt, sade han.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt krävde besked om vad regeringen var beredd att göra för att öka tryggheten för anställde som sägs upp och återanställs i bemanningsföretag, som nu senast i flygbolaget Norwegian.

– Jag tycker att det är fel att man i Sverige 2014 får säga upp fast anställda för att anställa dem i bemanningsföretag, sade Sjöstedt.

Fredrik Reinfeldt svarade med att peka på att det det är köp av billiga flygbiljetter som leder till kostnadspress. Han menade också att bemanningsbolag är bra för att öka tryggheten för en grupp på arbetsmarknaden.

Mikael Damberg (S) lyfte, i likhet med Fredrik Reinfeldt, i sitt anförande fram jobben som valets viktigaste fråga. Han pekade på flera S-förslag, det senaste som presenterades på DN Debatt i morse om att S nu vill ha 6.000 fler platser på yrkeshögskolan än regeringen.

Damberg anklagade regeringen Reinfeldt för att ha misslyckats med jobbpolitiken sedan den tillträdde för drygt sju år sedan.

– Den regeringen som tillträder i höst kommer sannerligen inte till ett dukat bord, sade han.

Statsministern undrade var Socialdemokraternas jobbpolitik finns och anklagade S för att planera statliga nedskärningar som skulle kosta 20.000 anställda jobben.

– Var är förslagen som ska ge de 20.000 nya jobben? frågade Reinfeldt.

Åsa Romson undrade i en replik om Socialdemokraterna är beredd att införa en samtyckeslagstiftning mellan parter när man har sex.

– Det är en viktig diskussion som vi ska intryck av. Men den nya lagstiftningen måste få prövas, svarade Damberg.

Folkpartiledaren Jan Björklund anklagade Socialdemokraterna för att avisera en besparing på 10 miljarder kronor på statlig myndigheter.

– Det skulle leda till 35.000 färre platser på universiteten varnade Björklund.

Mikael Damberg hävdade att partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson aldrig nämnt summan 10 miljarder kronor när hon talade om nedskärningar i statliga sektorn i Sveriges Television.

Summan finns dock inte med i Socialdemokraternas pressmeddelande.

Centerpartiets ledare Annie Lööf anklagade S för att partiet med sina förslag om hårdare regler för arbetskraftsinvandring skulle stoppa människor som, i likhet med många svenskar under utvandringen till Amerika, söker en bättre framtid.

Mikael Damberg svarade att det behövs "ordning och reda" på den svenska arbetsmarknaden och anklagade regeringen för att blunda för att utländsk arbetskraft utnyttjas.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund vill ha svar på om S vill stoppa den fria etableringsrätten inom offentlig verksamhet.

– Det är ett idiotstopp som kommer att drabba många patienter, hävdade Hägglund.

Mikael Damberg anklagade de borgerliga för att försöka tvinga fram privatisering genom att tvinga kommunerna att införa lagen om valfrihet (LOV) i offentlig verksamhet.

MP:s Åsa Romson tog i sitt huvudanförande upp regeringens bristande intresse för klimatfrågan.

– Förstår ni vad klimatpolitiken är i behov av en stridshingst, och så har man fått en motsträvig åsna, sade hon med adress till statsministern.

Skolan kom in i partiledardebatten när folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund höll sitt anförande. Han tog upp den senaste PISA-rapporten om fallande resultat i den svenska skolan jämfört med andra länder.

Men hade tyckte inte att de fallande resultaten var regeringens fel.

– PISA-rapporten är spiken i kistan för den gamla utbildningspolitik som Sverige nu överger, hävdade han.

Han tog upp regeringens förslag förra veckan om att grundskolan ska bli tioårig som ett exempel på regeringens omsvängning av skolpolitiken.

Mikael Damberg (S) pekade på att Jan Björklund varit ansvarig för skolpolitiken sedan valet 2006.

– Jan Björklund har gett ansvarslösheten ett ansikte, sade Damberg.

Åsa Romson (MP) angrep Jan Björklund för att inte klara målet att göra svensk skola till den bästa i världen. Björklund svarade med att hålla upp en miljöpartistisk valaffisch från 2002 med texten "ge kunskap, inte betyg."

– Det är detta som lett till krisen i den svenska skolan, anklagade Björklund och menade att kravlöshet drabbar elever från hem med föräldrar som har låg utbildningsnivå.

Romson tyckte att Björklund skyller ifrån sig.

SD:s Björn Söder tog upp FP:s EU-politik inför valet till Europaparlamentet den 25 maj. Han krävde besked om Folkpartiet vill att Sverige bara ska bli en del av en europeisk "monsterstat" och jämförde med Sovjetunionen.

– Det är en grotesk jämförelse, svarade Björklund.

Centerledaren Annie Lööf lyfte i sitt anförande fram lägre kostnader för arbetsgivare som det viktigaste för att skapa fler jobb, framför allt för unga. Hon anklagade de rödgröna för att vilja öka arbetsgivarnas kostnader med en höjning av restaurangmomsen och ett slopande av den halverade arbetsgivaravgiften för unga.

– Vi måste fortsätta att sänka trösklarna för unga att komma in på arbetsmarknaden, sade hon.

V-ledaren Jonas Sjöstedt anklagade Centerpartiet för att ha "sålt" sin klimatpolitik. Han pekade på ett regeringsbeslut som undertecknats av miljöminister Lena Ek (C) där Sverige sålt sina utsläppsrätter till en amerikansk bank för 38,4 miljoner kronor som i sin tur kan säljas vidare till polska kolkraftverk.

– Jag vill att ni lovar att aldrig göra det igen, krävde han.

Annie Lööf undvek att svara på den direkta frågan.

– Vi har genomfört en stor grön omställning och Sverige kommer att fortsätta att vara ett föredöme i klimatpolitiken, sade hon.

SD:s gruppledare Björn Söder pekade i sitt anförande på brister för landets äldre.

– Jag skäms över att de som byggt upp värt vackra land inte har råd att laga sina tänder, sade han.

Han ställde landets äldre mot uppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet att ge fri sjuk- och tandvård till papperslösa.

– De har inte bidragit till att bygga detta vackra land, sade han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt frågade i en replik Söder vilket parti han tycker ligger närmast SD:s förslag att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

Söder svarade att Socialdemokraterna verkar ha förslag om skärpningar som han ansåg beror på rädsla att förlora väljare från LO-kollektivet till SD.

I en replik tog C-ledaren Annie Lööf upp SD:s förslag att sänka gränsen när abort får göras från 18 till tolv veckor.

– Det är de svagaste i samhället som drabbas av detta, sade hon och kallade SD-ledningen för "ett grabbgäng".

Björn Söder ansåg att den gamla gränsen för abort är föråldrad på grund av större möjligheter att rädda för tidigt födda foster.

– Vi är ett extremt land för abortlagstiftningen, precis som för invandringen, svarade Söder.

Annie Lööf vände sig också mot SD:s beslut på partiets senaste landsdagar att återinföra en möjlighet till sambeskattning för makar.

– Det är något som vi politiker ska vara försikti ga med att lägga oss i, svarade Söder.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ägnade, precis som i sitt tal på partiets kongress den gångna helgen, upp partiets motstånd till vinster i välfärden i sitt anförande.

– Vi måste också ompröva det fria skolvalet. Det förstärker segregationen och uppdelningen i skolan, sade han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt angrep V-ledaren för partiets beslut på partikongressen att verka för ett införande av sex timmars arbetsdag.

– Varje gång vi varit med om att minska arbetstiden har det låtit likadant från högern. Men så gör moderna länder, svarade Sjöstedt.

Reinfeldt varnade för effekter för svensk ekonomi om Vänsterpartiets politik skulle omsättas i praktiken.

– Då minskar vår ekonomi. Det blir färre arbetande timmar, varnade moderatledaren.

Ett rödgrönt internbråk uppstod därefter mellan Åsa Romson och Jonas Sjöstedt om Vänsterpartiets förslag att ta bort den fria etableringsrätten.

– Jag är väldigt, väldigt orolig. Man hotar byskolorna i Sverige, sade hon.

Sjöstedt svarade att det inte borde finnas någon "fri dragningsrätt" på skattepengar.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund var som representant för det minsta partiet sist ut i årets första partiledardebatt. Han tog i likhet med statsministern upp Vänsterpartiets beslut att verka för en förkortad arbetstid.

– Hans ekonomiska politik går inte ihop. Det går inte att lova allt och arbeta mindre, sade Hägglund.

KD-ledaren underkände S-gruppledaren Mikael Dambergs angrepp mot att budgetunderskotten i statsfinanserna växer och är på väg mot 87 miljarder kronor nästa år. Som socialminister sade han sig inte känna igen sig i SD-gruppledaren Björn Söders beskrivning av äldres situation.

– Sverige är världens bästa land att åldras i, sade han och citerade en internationell undersökning.

Nästa partiledardebatt i riksdagen hålls den 7 maj inför valet till EU-parlamentet den 25 maj. Inför riksdagsvalet den 14 september hålls en sista debatt före riksdagens sommaruppehåll den 18 juni.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.