Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Jobb, skatt och utbildning i fokus för partiledardebatt

Jobb och ekonomi präglade onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Den över fyra timmar långa debatten inledde Mikael Damberg dock med skolpolitik.

– Förra gången valde ni bort skolan för sänkt restaurangmoms. Nu väljer ni bort skolan för bolagsskattesänkningen. När tänker sin satsa på skolan, sade Damberg med adress statsminister Fredrik Reinfeldt.

30 miljarder kronor vill S ta från arbetsgivare och andra samhällsaktörer, svarade Reinfeldt. Bara en tiondel går tillbaka till dit det behövs, menade han med hänvisning till den socialdemokratiska skuggbudgeten som han också beskrev som kortsiktig, bidragstung och därtill svår att räkna på.

Damberg kommenterade i sin replik med hänvisning till Sveriges bragdmatch mot Tyskland på tisdagskvällen: ”Om inte spelet från första halvlek funkar så måste man byta taktik i andra halvlek”.

Flyktingpolitiken blev nästa ämne. MP:s språkrör Åsa Romson riktade kritiska frågor till Damberg om de socialdemokratiska inställningen papperslösa. Åsa Romson var inte nöjd med hans svar om hur S förhåller sig till behovet av en mer humanitär prägel i regelverket. Damberg bollade retoriskt tillbaka frågan och påpekade att MP stött regeringens ändringar på området.

Skolpolitiken återkom när Jan Björklund ställde frågor om arbetsmarknadsåtgärder till S-representanten. Ungdomsarbetslösheten är den gemensamma nämnare som Damberg kopplade frågan till. Debattörerna fortsatte fråga och svara utan att vara på långt när nöjda med den andres inlägg.

När Jimmie Åkesson äntrade frågarstolen var det migrationspolitik han valde att ta upp. Inledningen handlade om S-satsningen på läxhjälp, men övergick i att kostnaden och situationen för utlandsfödda är akut. Vad avser S som oppositionens största parti göra åt detta? frågade han Damberg.

– Jag håller med Åkesson om att situationen är akut. I Syrien. Vad är Sveriges, EU:s och världens svar på det. Ska man vända ryggen till? Nej, inte om man vill ta ett humanitärt ansvar. Att Åkesson även lyckas koppla vår satsning på läxhjälp till migrationspolitik förstår jag bara inte, svarade Damberg.

Efter Damberg följde statsministerni talarstolen. Han valde att fokusera på export som faktor i den varselvåg som varat i Sverige ett tag. Enligt hans mening är det i dagens läge som ”den svenska modellen” verkligen prövas.

Dialogen mellan arbetsgivarorganisationer och fackföreningar är i ett läge där man måste ”satsa på människorna” hävdade han, inte utan ett lika dramatiskt tonläge: ”Det är nu det avgörs”, för åtgärder finns att tillgå, menade han.

– För varsel behöver inte betyda förlorade jobb, påminde Reinfeldt och motiverade i samma andetag därmed regeringens föreslagna bolagsskattesänkningar.

Jonas Sjöstedt noterade att Reinfeldt inte nämnde att Sveriges utanförskap i eurozonen är en del i att den svenska ekonomin är förhållandevis stabil. Han bad statsministern fortsätta på finansminister Borgs väg.

Sjöstedts antydan handlade om Borgs uttalande om att Grekland kan behöva träda ur unionen för att kunna ha en chans att stailisera sin ekonomi. ”Kanske beror det på att statsministern själv var för euron i Sverige som han gled undan ämnet?” spekulerade V-ledaren.

– Jag efterlyser ärlighet från alla debattörer och tycker att det vore klädsamt om Jonas Sjöstedt kunde medge förståelse för att en ekonomi inte liknar en annan, svarade han och utvecklade saken, till synes utan att alls tillfredsställa Sjöstedt.

V-ledaren själv framhöll i sitt anförande stopp för vinster i välfärden, en fråga han lovade skulle bli central för partiet inför nästa val. När Åkesson tog till orda fick han just Sjöstedts kritik mot detta, då V anklagade SD för att föra en borgerlig politik på området. Annars återkom Åkessons till migrationspolitiken i sitt egna tal.

”Vi kan inte fortsätta så här” sade han som sammanfattning av bilden han tecknat av ökande arbetslöshet och större försörjningsstöd bland utrikes födda. C:s Annie Lööf kontrade med att hävda att SD saknar lösningar på det man beskriver som integrationsproblem:

– Det enda receptet ni har är att kasta ut de invandrare som redan är i Sverige, sade Annie Lööf.

Fotnot: Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven har inte riksdagsplats varför gruppledaren Mikael Damberg representerar partiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.