Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Jobbskaparavdrag” är Centerns nya giv

Centerpartiet ratar fler jobb­skatte­avdrag. Partiet kommer i stället att gå till val på ett ”jobbskaparavdrag” – en generell sänkning av arbetsgivar­avgifterna för småföretag.
Inför supervalåret 2014 har krisande Centerpartiet ett stort behov av att driva en egen politik.

En nyckel­roll i det arbetet har chefsekonomen Martin Ådahl. Han beskriver utan omsvep nästa års valrörelse som ”vårt livs fajt”. Martin Ådahl värvades förra hösten av partiledaren Annie Lööf för att ta fram självständig centerpolitik när det gäller ekonomi och jobb.

Tankeverksamheten börjar nu resultera i konkret politik. Martin Ådahl menar att allianspartierna ska vara stolta över jobbskatte­avdragen, att de gjort att det lönar sig bättre att jobba. Men nu har den politiken kommit till vägs ände.

– Vi vill lägga ett tredje alternativ på bordet. Inte höja skatten som ­Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill och inte ha ytterligare sänkta inkomstskatter som huvudlinje. I stället vill vi rikta skattesänkningarna mot jobbskapande i små och medelstora företag, säger Martin Ådahl.

Den modell som Centerpartiet arbetar med, internt kallad ”jobbskaparavdraget”, bygger på att den delen av arbetsgivaravgifterna som utgörs av löneskatt sänks för småföretag.

I det alternativ som Martin Ådahl förordar halveras löneskatten upp till en lönesumma på 3,6 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär tolv anställda.

– Det är de små företagen som anställer och så var det även före krisen. Därför är det så viktigt att rikta in sig på de små företagen. Det är rakt, enkelt och okomplicerat, säger han.
Kritiken om att liknande reformer, som sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga, har varit ineffektiva tillbakavisas av Martin Ådahl.

– Alla länder i Europa, också länder med mycket väl fungerande arbetsmarknad, har sett ungdomsarbetslösheten stiga under krisen. I Sverige har sysselsättningen bland unga stigit sedan vi införde sänkningarna.

Centerpartiet har i flera val profilerat sig som småföretagarnas bäste vän utan att det gett några större avtryck i opinionen. Martin Ådahl menar att partiet måste kommunicera förslagen annorlunda än tidigare.

– Det räcker inte att säga att vi sänker skatten för småföretagarna, även om det gör småföretagarna glada. Huvudpoängen är själva jobbskapandet, att vi är det parti som konkret gör något för mer jobb hos de som verkligen anställer, småföretagen, säger han.

Förslaget är en del i att Centerpartiet nu åter fokuserar på Sverige utanför storstäderna.

– Småföretagarna är motorn för landsbygden. Den här verkligheten har ibland glömts bort och det är vår uppgift att påminna om det, säger Martin Ådahl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.